Opleiding leidt tot carrièreswitch: van cultuur naar logistiek

Nieuws, Mensen
Bart Timperman
Zita Dierckxsens
Zita Dierckxsens © Julie Desmet

In ons printmagazine ‘levenslang leren’ zorgt Portilog voor een sterk verhaal. Zita Dierckxsens volgde er na Chinese studies een opleiding ‘Scheepvaart/Expeditie’. Vandaag is zij verantwoordelijke sales en operations bij expeditiebedrijf Steelduxx.

Een leven lang leren, is niet voor iedereen weggelegd. Het vergt een voortdurende nieuwsgierigheid naar nieuwe prikkels, engagement en durf. “Na een dag werken nog eens twee uur les volgen, is soms zwaar en niet altijd even gemakkelijk om je aandacht erbij te houden, maar ik heb me nooit verveeld”, vertelt Zita Dierckxsens. “Je moet up-to-date blijven en altijd de juiste informatie meegeven. Ik kan het niet verdragen als een klant me belt en ik geen antwoord op de vraag kan geven of niet begrijp waarover het gaat. In dat opzicht ben ik nogal een controlefreak, maar ik heb het geluk dat mijn managers goede mentors zijn en me hierin begeleiden”, lacht ze.  

Interesse in culturen 

Zita is nu bijna vier jaar actief in de logistieke sector. Ze schreef zich in voor de bacheloropleiding sinologie aan de KU Leuven om het Mandarijn onder de knie te krijgen. Na een jaar buitenlandse studies in Nanjing keerde ze in 2015 terug naar België. “Ik wou in de culturele sector stappen, maar omdat de opportuniteiten dun gezaaid waren, is dat niet meteen iets geworden”, vertelt ze.  

“Een vriendin van mijn mama werkte bij CMB. Omwille van mijn talenkennis en interesse in verschillende culturen stelde ze voor om een job te zoeken in de logistiek. Ik kreeg in 2017 een kans bij forwardingbedrijf ACB Group in Ekeren”, gaat ze verder. “Sindsdien ging de bal aan het rollen.”  

Ze werkte daar als lijnagent voor een rederij die shortsea-diensten aanbood richting Schotland en Ierland. “Er komt veel informatie op je af”, vertelt ze. “Mijn bazen stelden voor om een opleiding te volgen bij Portilog om door te groeien naar expeditie. Het traject duurt vijf jaar. Intussen ben ik voor acht van de tien verplichte vakken geslaagd. Nu volg ik de cursussen ‘Multimodaal vervoer’ en ‘Vervoersmodi hinterland’.” 

Balans 

“Bij het begin van de opleiding heb ik wel te veel vakken te snel opgenomen”, gaat Zita Dierckxsens verder. “Als ik terugblik, had ik liever even gewacht. Sommige vakken heb ik puur vanbuiten geleerd zonder ze echt te begrijpen. Nu ik meer kennis en ervaring heb, zie ik veel leerstof terugkomen in de praktijk. Ik denk dat je daarin vooral een goed evenwicht moet vinden. Toen ik in september 2019 bij Steelduxx startte, heb ik het rustiger aangepakt en de juiste balans gevonden.” 

Zita was de eerste ‘Steelduxx werkneemster’ na de fusie tussen Aneka en Edmond Van Dyck & Sons. Recent is Steelduxx een joint venture aangegaan met het Portugese Grupo ETE, genaamd ETE Logistixx, dit om de marktpositionering in Noord-Europa te versterken. Dierckxsens staat in voor de communicatie tussen beide partijen en leert nu met mondjesmaat Portugees. Ook hier komt haar opleiding van pas. “Ik heb al een paar keer in de cursus ‘Internationale Handel’ teruggebladerd omwille van de andere wetgevingen in de diverse Portugese havens en de lokale gebruiken”, vertelt ze.  

Bijscholen 

Onlangs volgde ze nog een online les over de btw-aangiftes na de brexit. “Ik wil bijleren, maar het was iets te moeilijk voor mij en eerder op het niveau van een boekhouder. Toch is het belangrijk. Er verandert zo veel op het vlak van douane dat je niet anders kunt dan je bij te scholen. Steeds meer rederijen mikken ook op automatisering. Vroeger stuurde je de instructies voor de ‘bill of lading’ via e-mail door naar de contactpersoon van de rederij. Vandaag moet je dat opladen in een elektronisch systeem.” 

Berekeningen  

Niet alles kan in de klas geleerd worden. “Waar ik het vooral moeilijk mee heb, is om bij een aanvraag van de klant de ‘wiskundige’ berekening te maken hoeveel cargo pallets je precies in een truck of container kunt plaatsen”, zegt ze. “Daarvoor heb ik soms de hulp van een collega nodig, maar ik zou het graag zelf kunnen.” 

“Je leert al doende, maar tijdens de les meer oefeningen maken en iets meer werken aan inzicht is altijd een pluspunt. Gelukkig worden er veel voorbeelden uit het echte leven aangehaald. Het is interessant om in een klas het verhaal te horen van mensen met verschillende functies uit allerlei domeinen en te zien wat de oplossing kan zijn voor een bepaalde situatie.” 

Julie Desmedt

http://www.portilog.be 

Wilt u ook de andere artikels uit ons printmagazine ‘Levenslang Leren in de Logistiek’ lezen? We sturen ze u graag allemaal digitaal toe. Stuur een mail naar marketing@flows.be met als onderwerp ‘graag artikels printmagazine’.