Havenbedrijf betaalt 700 miljoen euro mee voor Nieuwe Sluis Zeebrugge

Nieuws, Havens
Roel Jacobus
Maquette inrichtingsalternatief Nieuwe Sluis Zeebrugge
Maquette inrichtingsalternatief Nieuwe Sluis Zeebrugge © Roel Jacobus

De nieuwe Visartsluis in Zeebrugge zal 2,9 miljard euro kosten, waarvan 700 miljoen euro door Port of Antwerp-Bruges betaald wordt. Vlaams minister-president Jan Jambon belooft deze week een projectbesluit om dit dossier over de verkiezingen te tillen.

In januari raakte bekend dat pas ten vroegste eind april het openbaar onderzoek voor het complex project Nieuwe Sluis Zeebrugge zou kunnen starten. De procedure van een complex project schrijft niet een periode van één maand – zoals bij een gewone omgevingsvergunning – maar twee maanden voor. Dat betekent dat een definitief projectbesluit niet meer mogelijk is voor de verkiezingen van 9 juni. Na dat openbaar onderzoek is er ofwel al een Vlaamse nieuwe regering, die al dan niet het project voortzet afhankelijk van haar visie, ofwel is er nog een aanblijvende regering in lopende zaken die niet over grote, dure toekomstdossiers mag beslissen.

Om die situatie te ontmijnen, stelde Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) op de nieuwjaarsbijeenkomst van de Zeebrugse havengemeenschap een oplossing voor. Hij beloofde tegen eind april “een beslissing waarmee gegarandeerd de nieuwe Visartsluis gerealiseerd kan worden”. Dit weekend bevestigde hij aan de regionale tv-omroep Focus-WTV dat de Vlaamse regering klaar is om een voorlopig projectbesluit te nemen. “Volgende week vrijdag (26 april, red.) staat dit op de agenda. Door vóór de verkiezingen een beslissing te nemen, kan een regeringstoestand in lopende zaken ons niet tegenhouden om dit proces verder af te lopen.”

2,9 miljard euro

In een toelichting aan de regionale tv-omroep noemde ondervoorzitter van Port of Antwerp-Bruges en burgemeester van Brugge Dirk De fauw (CD&V) voor het eerst een kostenraming van het complex project. “Het gaat om een investering van 2,9 miljard euro, waarvoor de Vlaamse regering 2,2 miljard uittrekt en Port of Antwerp-Bruges 700 miljoen euro.” Dat is bijna het drievoud van de oorspronkelijke kostenraming van 1 miljard euro in 2018.

De meerprijs komt door de inflatie, de toegenomen prijzen voor bouwwerken en niet in het minst door de keuze voor een bijzonder uitgebreide verkeersafwikkeling met onder meer een tunnel van anderhalve kilometer onder de nieuwe sluis.
Volgens De fauw start het openbaar onderzoek in mei. “Daarbij horen een aantal informatievergaderingen voor de bevolking. Wanneer alle opmerkingen uit dat onderzoek verwerkt zijn, is het de bedoeling dat de Vlaamse regering een definitief projectbesluit neemt.”

Havenbedrijf betaalt 700 miljoen euro mee voor Nieuwe Sluis Zeebrugge – Flows

Havenbedrijf betaalt 700 miljoen euro mee voor Nieuwe Sluis Zeebrugge

Nieuws, Havens
Roel Jacobus
Maquette inrichtingsalternatief Nieuwe Sluis Zeebrugge
Maquette inrichtingsalternatief Nieuwe Sluis Zeebrugge © Roel Jacobus

De nieuwe Visartsluis in Zeebrugge zal 2,9 miljard euro kosten, waarvan 700 miljoen euro door Port of Antwerp-Bruges betaald wordt. Vlaams minister-president Jan Jambon belooft deze week een projectbesluit om dit dossier over de verkiezingen te tillen.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Profiteer deze maand van 40% korting op een Flows abonnement en lees Flows voor slechts 17,40 29,00 per maand.

Word abonnee en krijg toegang tot alle artikels.

 

Ben u al abonnee?

Login