Evenementen

Flowsevents brengt logistiek Vlaanderen in beweging.

We brengen niet enkel het laatste nieuws en gebeurtenissen uit de wereld van scheepvaart, transport, havens, logistiek en douane.

Flows brengt ook mensen samen. Als sectorplatform wil Flows iedereen die betrokken is bij supplychainactiviteiten in Vlaanderen, verbinden rond inhoudelijk relevante thema’s. Daarom organiseert Flows kwalitatieve evenementen, al dan niet met partners, waar kennisdeling en dialoog centraal staan.

Flows is de referentie voor wie wil bijblijven in de snel draaiende wereld van trade, shipping, logistics en transport.

Vlaams Havendebat

“Vlaamse havens in de perfecte storm” REGISTREREN

“We kunnen in onze sector maar een paar maanden vooruitdenken”, stelde havenicoon en ondernemer Fernand Huts recent in een interview. Zoals wel vaker, zorgen zijn uitspraken voor controverse. Want uitgerekend in havens is vaak een langetermijnstrategie nodig, als we bijvoorbeeld aan infrastructuur denken.

Toch vertaalt de uitspraak perfect het gevoel dat bij veel spelers in de Vlaamse havens leeft. We verteerden amper een pandemie of daar was al het conflict in Oekraïne, dat onze economische realiteit ondersteboven kegelde. Met een ongeziene inflatie, onzekere perspectieven, bevoorradingsonzekerheid en torenhoge energiefacturen. Uitgerekend in die woelige omstandigheden, zeg maar ‘perfecte storm’, moeten onze bedrijven zich ook nog eens door een digitale omwenteling en energietransitie loodsen.

In dergelijke omstandigheden is het belangrijk om het overzicht te bewaren. Tijd te nemen voor reflectie. Voorbij de waan van de dag te kijken naar bruikbare inzichten, uitdagende perspectieven en haalbare tips. Dat is waar het Vlaams Havendebat voor wil staan. We benoemen de uitdagingen van vandaag en morgen en we delen betrouwbare antwoorden en inzichten. Die inzichten ter plaatse nog kunnen (na)bespreken met collega’s op directie- en kaderniveau, maakt de meerwaarde van het Vlaams Havendebat compleet.

Trakteer uzelf op kennis, inzicht en netwerk.

Programma:
14:00 – 14:45 – Debatronde 1: Digitalisering
Digitalisering: Willen maar niet kunnen? Of kunnen maar niet willen?

14:00 – 14:15 – Opening en Keynote
Opening van het Vlaams Havendebat met een bijzondere keynote door een deskundige bij Port of Antwerp – Bruges. De keynote geeft een inzicht in de successtory’s qua digitalisering in onze havens. Naast inspirerende good-practices, gaan we ook in op de oorzaken van de soms moeizame weg naar digitalisering en datasharing.

14:15 – 14:45 – Paneldiscussie
Een panel met een grote deskundigheid en ruime ervaring inzake digitalisering, bekijkt zonder taboes de inzichten van de keynote spreker. Welke goede voorbeelden zien zij bij de havenbedrijven? Hoe gaan zij om met mogelijke weerstanden? En hoe zien zij de rol van de overheid?

Bernard Moyson (Voorzitter Alfaport Voka); Guy Van der Veken (Director Operations Ion Logistics), Paulien Van Ostaeyen (Dockflow), X (RX Seaport) en X (NxtPort) en CEO Daan Meboer (UTURN), delen hun inzichten en antwoorden ook op de vragen die u tijdens het debat stelt.

14:45 – 15:30 – Debatronde 2: Goederenstromen
Veranderende goederenstromen in veranderende tijden

14:45 – 15:00 – Analyse door Professor Theo Notteboom
Professor Theo Notteboom, een autoriteit in de academische én de havenwereld, brengt in kaart wat de pandemie, de oorlog in Oekraïne en de energiecrisis teweeg brengen in de wereldwijde goederenstromen. Deze wereldwijde analyse verfijnt hij ook naar de Vlaamse havens.

15:00 – 15:30 – Paneldiscussie
Een groep topspelers uit het Vlaamse havenlandschap bekijkt hoe de inzichten van professor Notteboom matchen met hun ervaringen in de dagelijkse realiteit. Zien zij grote veranderingen in de goederenstromen van en naar Vlaanderen? En hoe bereiden ze hun bedrijven voor op de impact van de opeenvolgende crisissen?

Het panelgesprek wordt gevoerd door Prof Theo Notteboom, Jo Van Moer (CEO Van Moer Logistics) Marc Beerlandt (CEO MSC Belgium), Luc Arnouts (VP Internationale Netwerken en ondervoorzitter van de Belgisch-Chinese Kamer van Koophandel), Yves Delarivière (CEO AET terminal), Lennart Heip, (Senior Director International Trade DOW en ondervoorzitter Supply Chain Masters), Catrien Scheers (Ambassador Fast Group/Logistics) en Fabian Leroy (Vice President Katoen Natie Group).

15:30 – 16:15 – Netwerkpauze
De eerste sessie zit erop. Wat zijn de bevindingen tot nu toe? Tijdens de break kunt u onder het genot van een kop koffie even bijpraten met de collega’s uit de branche. Tijd om te netwerken met uw collega’s en andere expertsen uit de industrie!

16:15 – 17:15 – Debatronde 3: Vlaamse havenkaarten
Hoe liggen de kaarten voor de Vlaamse havens na de fusie van Antwerpen en Zeebrugge? Is de fusie een onverdeeld succes? Wat zijn de uitdagingen voor de fusiehaven? En hoe ziet een mogelijke samenwerking of concurrentie met North Sea Port, Oostende en Brussel er uit?

16:15 -16:30 – Keynote Jan Blomme
Vlaams Havencommissaris Jan Blomme deelt vanuit zijn Vlaamse havencockpit zijn inzichten over de uitdagingen waar de Vlaamse havens na de fusie voor staan. Zijn er mogelijkheden tot samenwerking? Of worden ze net beter van gezonde concurrentie? En zijn er opportuniteiten om de positie van de Vlaamse havens te versterken?

16:30 – 16:45 – Dubbelgesprek
Annick De Ridder
(Havenschepen Antwerpen) en Dirk De fauw (Burgemeester van Brugge) stonden begin 2022 voor het ‘havenhuwelijksaltaar’. Hoe blikken zij na de wittebroodsweken terug op die fusie? En vooral: hoe wordt op beide locaties de fusie beleefd en verteerd? Welke onduidelijkheden moeten nog worden uitgeklaard om de fusie helemaal rond te krijgen?

16:45 – 17:00 – Dubbelgesprek
Het huwelijk tussen de havens van Antwerpen en Zeebrugge heeft belangrijke consequenties voor de private ondernemers in de haven. Wat is de meerwaarde van de fusie voor de lokale ondernemer? En wat zijn de nadelen? Ook belangrijk: wat is de impact van de fusie op het verenigingsleven van de private in de beide havens. Fuseren na de havenbedrijven ook Alfaport/Voka en Apzi/Voka?

Over de impact op de organisatie van de private havengemeenschappen praten we met Marc Adriansens (community Zeebrugge) en Stephan Van fraechem (community Antwerpen). De havenschepen en de burgemeester uit het eerste interview zitten mee in het gesprek.

17:00 – 17:15 – Analyse en conclusies
We breiden het panel nog uit met een laatste trio. Want ook de inzichten van de North Sea Port en de havens van Oostende en Brussel zijn zeker relevant. Voor North Sea Port gaat Peter van Parys (COO North Sea Port) mee in gesprek. Ook de Haven Oostende en Brussel zijn uitgenodigd.

17:15 – 20:00 – Receptie en walking dinner
Genoeg geleerd. Ontmoet collega’s uit de sector, maak kennis met de partners en praat nog eens uitgebreid na over de onderwerpen die aan bod kwamen tijdens de uitgebreide receptie en het walking dinner.

Datum: Dinsdag, 13 december 2022
Locatie: Blue Point, Filip Williotstraat 9, 2600 Antwerpen

Kostprijs:
245€* voor Flows abonnees
345€* voor niet Flows abonnees + 3 maanden GRATIS abonnement Flows**

* Exclusief BTW

Team Flows/ProMedia