Kathleen Keuleers (MSC) samen met dochter aan boord van ‘MSC Fie X’

Nieuws, Mensen
Julie Desmet
Kathleen Keuleers en dochter Fie
Kathleen Keuleers en dochter Fie © MSC Belgium

De ‘MSC Fie X’ meerde op vrijdag 12 april 2024 voor het eerst af aan de kade van de MSC PSA European Terminal (MPET) in het Deurganckdok. Het containerschip is genoemd naar de 14-jarige dochter van general export manager bij MSC België Kathleen Keuleers. Moeder en dochter trokken samen naar de Antwerpse haven om het schip en de crew te bezoeken.

De Zwitserse rederij MSC geeft zijn grootste schepen doorgaans meisjesnamen van familieleden van medewerkers. Fie, de dochter van exportmanager Kathleen Keuleers, leende in december 2021 haar naam aan de nieuwste aanwinst, de ‘MSC Fie X’. Het is een eer dat een schip uit de MSC-vloot wordt genoemd naar de dochter van een medewerker uit MSC’s Antwerpse afdeling.

Recent raakte bekend dat MSC de bestaande Middellandse Zeedienst ‘Levante Express’ naar Egypte en Turkije doortrekt naar Saudi-Arabië. Die dienst wordt nu gecombineerd met een andere wekelijkse dienst, de ‘Red Sea Express Service’, vanuit Turkije naar de Rode Zee. Om de ‘Levante Express’ te versterken, voegde MSC de extra schepen ‘MSC Fie X’ en ‘MSC Yukta X’ van elk 9.600 teu toe aan de vloot van die lijndienst en lopen beide schepen ook Antwerpen aan.

Middellandse Zee

Dat is een unicum, aangezien de ‘MSC Fie X’ nooit eerder in Noord-Europa commercieel heeft gevaren. “De ‘MSC Fie X’ heeft al heel wat wateren doorvaren in Azië, Afrika en Amerika. We hebben dan ook de kans nog niet gekregen om het schip te spotten. Toen we het nieuws vernamen dat de ‘MSC Fie X’ naar Antwerpen zou komen, waren we verrast en heel enthousiast”, vertelt Keuleers. “Dat de ‘MSC Fie X’ nu wordt ingezet in het Middellandse Zeegebied is ook extra bijzonder voor mij, aangezien ik, toen in 1995 als customer service medewerker op de importafdeling bij MSC ben gestart, me altijd over die regio heb ontfermd. Doorheen mijn carrière lag mijn core business altijd in het Middellandse Zeegebied.”

Gekoesterde traditie

Ter ere van de unieke gelegenheid organiseerde MSC een evenement waarbij de familie Keuleers – moeder, vader en dochter – aan boord stapte, de kapitein ontmoette en officieel een portretfoto van Fie ondertekende. De officiële overhandiging van het portret – dat deel zal uitmaken van het scheepsinterieur – is een traditie die wordt gekoesterd binnen MSC.  “Het was de eerste keer dat mijn dochter aan boord ging van een containerschip. Het enthousiasme van de kapitein en zijn bemanning was enorm”, vertelt ze. “We werden hartelijk verwelkomd en we overhandigden de portretfoto aan de kapitein. Dat was best een emotioneel moment. We zijn heel vereerd dat we uit 70.000 werknemers wereldwijd zijn gekozen om Fie’s naam aan een nieuw schip toe te kennen. Dat geeft ons kippenvel.”

Lees verder onder de foto.

De familie Keuleers overhandigt een portretfoto van dochter Fie aan de kapitein van de 'MSC Fie X'
De familie Keuleers overhandigt een portretfoto van dochter Fie aan de kapitein van de ‘MSC Fie X’. Copyright: MSC Belgium

Nieuwsgierig

“De bemanning was heel nieuwsgierig naar Fie en naar onze moeder-dochterrelatie”, gaat ze verder. “De crew greep de gelegenheid ook aan om duidelijkheid te krijgen over hoe de naam ‘Fie’ nu juist moet worden uitgesproken. Daar was wat onenigheid over”, lacht ze. “Door te verwijzen naar de naam ‘Sofie’ en het betalen van een ‘fee’ als ezelsbruggetje, werd het hen al snel duidelijk.”

De familie kreeg een uitgebreide rondleiding aan boord. “De meeste mensen die een schip bezoeken zijn vooral benieuwd om de brug of de machinekamer van dichtbij te zien. Fie was vooral nieuwsgierig naar de kajuiten en naar waar de kapitein sliep”, zegt ze. “Ze was verrast door hoe groot zijn slaapkajuit is en wees hem er vriendelijk op om zijn bed nog op te maken”, lacht ze. “Ze was ook benieuwd naar waar de crewleden hun schoenen neerzetten als ze een kajuit instappen. Vanop de brug heeft ze de laad- en losoperaties kunnen meemaken en was ze onder de indruk van hoe vlotjes die complexe puzzel werd gemaakt. Het was een unieke en heel fijne ervaring die we nooit zullen vergeten”, besluit ze.

Kathleen Keuleers (MSC) samen met dochter aan boord van ‘MSC Fie X’ – Flows

Kathleen Keuleers (MSC) samen met dochter aan boord van ‘MSC Fie X’

Nieuws, Mensen
Julie Desmet
Kathleen Keuleers en dochter Fie
Kathleen Keuleers en dochter Fie © MSC Belgium

De ‘MSC Fie X’ meerde op vrijdag 12 april 2024 voor het eerst af aan de kade van de MSC PSA European Terminal (MPET) in het Deurganckdok. Het containerschip is genoemd naar de 14-jarige dochter van general export manager bij MSC België Kathleen Keuleers. Moeder en dochter trokken samen naar de Antwerpse haven om het schip en de crew te bezoeken.

De Zwitserse rederij MSC geeft zijn grootste schepen doorgaans meisjesnamen van familieleden van medewerkers. Fie, de dochter van exportmanager Kathleen Keuleers, leende in december 2021 haar naam aan de nieuwste aanwinst, de ‘MSC Fie X’. Het is een eer dat een schip uit de MSC-vloot wordt genoemd naar de dochter van een medewerker uit MSC’s Antwerpse afdeling.

Recent raakte bekend dat MSC de bestaande Middellandse Zeedienst ‘Levante Express’ naar Egypte en Turkije doortrekt naar Saudi-Arabië. Die dienst wordt nu gecombineerd met een andere wekelijkse dienst, de ‘Red Sea Express Service’, vanuit Turkije naar de Rode Zee. Om de ‘Levante Express’ te versterken, voegde MSC de extra schepen ‘MSC Fie X’ en ‘MSC Yukta X’ van elk 9.600 teu toe aan de vloot van die lijndienst en lopen beide schepen ook Antwerpen aan.

Middellandse Zee

Dat is een unicum, aangezien de ‘MSC Fie X’ nooit eerder in Noord-Europa commercieel heeft gevaren. “De ‘MSC Fie X’ heeft al heel wat wateren doorvaren in Azië, Afrika en Amerika. We hebben dan ook de kans nog niet gekregen om het schip te spotten. Toen we het nieuws vernamen dat de ‘MSC Fie X’ naar Antwerpen zou komen, waren we verrast en heel enthousiast”, vertelt Keuleers. “Dat de ‘MSC Fie X’ nu wordt ingezet in het Middellandse Zeegebied is ook extra bijzonder voor mij, aangezien ik, toen in 1995 als customer service medewerker op de importafdeling bij MSC ben gestart, me altijd over die regio heb ontfermd. Doorheen mijn carrière lag mijn core business altijd in het Middellandse Zeegebied.”

Gekoesterde traditie

Ter ere van de unieke gelegenheid organiseerde MSC een evenement waarbij de familie Keuleers – moeder, vader en dochter – aan boord stapte, de kapitein ontmoette en officieel een portretfoto van Fie ondertekende. De officiële overhandiging van het portret – dat deel zal uitmaken van het scheepsinterieur – is een traditie die wordt gekoesterd binnen MSC.  “Het was de eerste keer dat mijn dochter aan boord ging van een containerschip. Het enthousiasme van de kapitein en zijn bemanning was enorm”, vertelt ze. “We werden hartelijk verwelkomd en we overhandigden de portretfoto aan de kapitein. Dat was best een emotioneel moment. We zijn heel vereerd dat we uit 70.000 werknemers wereldwijd zijn gekozen om Fie’s naam aan een nieuw schip toe te kennen. Dat geeft ons kippenvel.”

Lees verder onder de foto.

De familie Keuleers overhandigt een portretfoto van dochter Fie aan de kapitein van de 'MSC Fie X'
De familie Keuleers overhandigt een portretfoto van dochter Fie aan de kapitein van de ‘MSC Fie X’. Copyright: MSC Belgium

Nieuwsgierig

“De bemanning was heel nieuwsgierig naar Fie en naar onze moeder-dochterrelatie”, gaat ze verder. “De crew greep de gelegenheid ook aan om duidelijkheid te krijgen over hoe de naam ‘Fie’ nu juist moet worden uitgesproken. Daar was wat onenigheid over”, lacht ze. “Door te verwijzen naar de naam ‘Sofie’ en het betalen van een ‘fee’ als ezelsbruggetje, werd het hen al snel duidelijk.”

De familie kreeg een uitgebreide rondleiding aan boord. “De meeste mensen die een schip bezoeken zijn vooral benieuwd om de brug of de machinekamer van dichtbij te zien. Fie was vooral nieuwsgierig naar de kajuiten en naar waar de kapitein sliep”, zegt ze. “Ze was verrast door hoe groot zijn slaapkajuit is en wees hem er vriendelijk op om zijn bed nog op te maken”, lacht ze. “Ze was ook benieuwd naar waar de crewleden hun schoenen neerzetten als ze een kajuit instappen. Vanop de brug heeft ze de laad- en losoperaties kunnen meemaken en was ze onder de indruk van hoe vlotjes die complexe puzzel werd gemaakt. Het was een unieke en heel fijne ervaring die we nooit zullen vergeten”, besluit ze.