Spoorlijn Lokeren – Sint-Niklaas terug open, wagon mogelijk overladen

Nieuws, Logistiek
Koen Heinen

Bij het ongeval raakten meer dan vijfduizend dwarsliggers, kabels, de seininrichting en perronboorden beschadigd. Spoornetbeheerder Infrabel had tot deze dinsdagmorgen nodig om de schade te herstellen. De Tijd vernam uit goede bron dat de wagon van DB Cargo, die deel uitmaakte van een trein van operator Lineas, mogelijk overladen was. Aan het losgekomen wiel werd ook roestvorming vastgesteld, zo meldt de krant.

De FOD Mobiliteit voert momenteel een onderzoek uit. Omdat het onderzoek nog loopt, wil Infrabel voorlopig geen commentaar geven over de mogelijke oorzaak of zich niet uitspreken over wie verantwoordelijk is.

Weegbruggen

Volgens de spoornetbeheerder beschikt het netwerk op verschillende plaatsen, zoals de belangrijke assen vanuit de haven van Antwerpen, over weegbruggen die het gewicht van de wagons kunnen verifiëren. De resultaten van die wegingen worden bijgehouden en als er sprake is van overlading wordt de operator hierover ingelicht. Dat gebeurt echter niet in real time. Af en toe vinden ook steekproeven plaats.

Koen Heinen