RX/SeaPort, Boeing, Infrabel, schaduwvloot, losgeld en onderzeeboten

Kort, Varia
Charlotte De Noose
Nederlandse onderzeeër uit de Walrusklasse
Nederlandse onderzeeër uit de Walrusklasse © Ministerie van Defensie

Het Nederlandse kabinet kijkt wat het kan doen aan de ‘Russische schaduwvloot’ die bunkert op de Westerschelde, de productie van vliegtuigmotoren is verstoord, lichaam arbeider teruggevonden na incident aan de Francis Scott Key Bridge en thyssenkrupp Marine Systems sleept Nederland voor de rechter in verband met aanbesteding van onderzeeërs.

SCHADUWVLOOT –

Het demissionaire Nederlandse kabinet zal kijken wat het kan doen aan de ‘Russische schaduwvloot’ die bunkert op de Westerschelde, meldt PZC. De eerste stap is het scherper in kaart brengen van de schaduwvloot en de risico’s. De Inspectie Leefomgeving en Transport zoekt dat nu uit. Een totaalverbod op ankeren blijkt niet aan de orde. Uit cijfers over de afgelopen jaargang blijkt alvast dat het niet veel drukker is geworden op de ankerplaats Everingen bij Borssele. (JKV)

BOEING –

De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing heeft in het eerste kwartaal van 2024 geen vrachtvliegtuigen van het type B777F geleverd. Reden is dat General Electric problemen heeft met de toeleveranciers, waardoor de productie van vliegtuigmotoren verstoord is. Dat meldt Nieuwsblad Transport. Hierdoor moeten twaalf luchtvaartmaatschappijen hun dienstregeling aanpassen. Het gaat onder meer over Lufthansa Cargo, Qatar Airways en Air China Airways. (MDV)

ONDERZEEBOTEN –

De Duitse scheepswerf thyssenkrupp Marine Systems (tkMS) wil dat het Nederlandse kabinetsbesluit over de aanbesteding van vier nieuwe onderzeeërs wordt teruggedraaid. Het concern sleept Nederland voor de rechter. Dat bevestigt het ministerie van Defensie naar aanleiding van berichtgeving van de Telegraaf. Volgens het dagblad is tkMS boos omdat de regering aanvankelijk aangaf een gestandaardiseerde duikboot ‘van de plank’ te willen, maar uiteindelijk koos voor een op maat gemaakte onderzeeër. Het miljardenorder is gegund aan het Franse Naval. (JKV)

INFRABEL –

Spoornetbeheerder Infrabel investeert 80 miljoen euro in 10.000 geavanceerde treindetectietoestellen van Alstom. Die spoorsensoren zijn fundamenteel in het veilig aansturen van het treinverkeer en hebben een gunstige invloed op de stiptheid. De spoorsensoren van het type ‘JADE 3’ zijn ontwikkeld in Charleroi en zullen de komende tien jaar door Alstom geleverd worden. De ‘JADE 3’ werkt als een spoorstroomkring. Die zet elektrische stroom op de spoorstaven. Met behulp van een zender en ontvanger wordt een elektrische lus gecreëerd. Wanneer een trein voorbij de stroomkring rijdt, zorgen de metalen wielen voor een kortsluiting van de elektrische lus en detecteert het toestel de betrokken trein. Zo kan het seinhuispersoneel het treinverkeer veilig vanop afstand aansturen. (KH)

RX/SEAPORT –

Het digitaal administratieplatform RX/SeaPort bereidt zich voor op de Europese omschakeling van het douanesysteem voor de import van goederen PDLA naar PN/TS (presentation notification/temporary storage). Na de overgangsperiode van juni tot 30 september wordt een PN-bericht verplicht voor de vrijgave van goederen op de terminals. RX/SeaPort installeert het verzenden en ontvangen van dergelijke berichten op een laagdrempelige manier in zijn bestaande platform, met koppeling aan verdere opvolging. In eerste instantie zal RX/SeaPort zich hierbij op roro en ferry focussen. RX/SeaPort werd in 2018 door de Zeebrugse private havengemeenschap in samenwerking met het havenbestuur opgericht om de bedrijven door de veranderingen van de brexit te helpen. Het initiatief kreeg versterking van de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) West-Vlaanderen en de federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM) en werd als een coöperatieve vennootschap opengesteld. Intussen bedient het platform trafieken in alle Vlaamse roro- en ferryhavens. (RJ)

BALTIMORE –

Drie weken nadat de Francis Scott Key Bridge instortte in de haven van het Amerikaanse Baltimore, is het lichaam van een vermiste Mexicaanse arbeider teruggevonden. Het gaat om het lichaam van Carlos Daniel Hernandez, die herstellingswerken uitvoerde aan de weg op de brug op het moment dat die werd geraakt door containerschip ‘Dali’, Dat meldt de Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken Alicia Barcena op X. Twee andere arbeiders werden al kort na het ongeval dood teruggevonden. Drie anderen zijn nog vermist en zijn vermoedelijk overleden. Twee arbeiders konden meteen na de ramp gered worden. (BM)

LOSGELD –

Somalische piraten hebben het gekaapte bulkschip ‘MV Abdullah’ en zijn 23 crewleden vrijgelaten nadat er 5 miljoen dollar losgeld was betaald, aldus twee piraten. “Het geld werd ons gebracht zoals gewoonlijk. We controleerden of het vals was of niet. Daarna verdeelden we het geld in groepen en vertrokken, de regeringstroepen ontwijkend”,  vertelde een van de piraten Abdirashiid Yusuf aan Reuters. De ‘MV Abdullah’ is eigendom van de staalgroep KSRM en werd midden maart 2024 op 600 zeemijl ten noordoosten van Mogadishu gekaapt. De piratenactiviteit voor de kust van Somalië neemt weer toe. Maritieme bronnen zeggen dat piraten mogelijk worden aangemoedigd door een versoepeling van de veiligheid. Of ze profiteren van de chaos die wordt veroorzaakt door aanvallen op de commerciële scheepvaart door Houthi-militanten in de Rode Zee. (JD)

RX/SeaPort, Boeing, Infrabel, schaduwvloot, losgeld en onderzeeboten – Flows

RX/SeaPort, Boeing, Infrabel, schaduwvloot, losgeld en onderzeeboten

Kort, Varia
Charlotte De Noose
Nederlandse onderzeeër uit de Walrusklasse
Nederlandse onderzeeër uit de Walrusklasse © Ministerie van Defensie

Het Nederlandse kabinet kijkt wat het kan doen aan de ‘Russische schaduwvloot’ die bunkert op de Westerschelde, de productie van vliegtuigmotoren is verstoord, lichaam arbeider teruggevonden na incident aan de Francis Scott Key Bridge en thyssenkrupp Marine Systems sleept Nederland voor de rechter in verband met aanbesteding van onderzeeërs.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt toegang tot Flows?

Word abonnee en krijg toegang tot alle artikels.

Abonneer

Ben u al abonnee?

Login