Bedrijven industriezone Luithagen delen gebouwen/diensten via platform

Industriezone Luithagen in het hart van de Antwerpse haven start samen met Quares en dienstverlener i.Revitalise het deelproject Start2Share. Zo kunnen bedrijven onderling materialen, diensten en gebouwen delen die ze zelf niet gebruiken.

De industriezone Luithagen ligt op de Antwerpse rechter-Scheldeoever tussen de Noorderlaan en de snelweg A12. De zone omvat een tachtigtal bedrijven, van logistieke en maritieme spelers tot productiebedrijven. Terreinbeheerder Quares, de overkoepelende vzw Luithagen en dienstverlener i.Revitalise nodigden dinsdagavond geïnteresseerde bedrijven uit om hen warm te maken voor de opstart van een deelplatform. Bedoeling is, in de geest van de deeleconomie, via een dergelijk platform een heftruck, vergaderlokaal, stroomgroep en andere zaken te delen. Kortom: alle machines (al dan niet met operator) of gebouwen die bedrijven wel hebben, maar zelf (tijdelijk) niet ten volle benutten. I.Revitalise zorgt voor de link tussen de aanbieder en de huurder, en regelt ook de benodigde contracten. De focus ligt op tijdelijke verhuur, al biedt het bedrijf als service ook verkoopsdiensten aan. I.Revitalise screent ook de bedrijven die zich aanmelden om malafide deelnemers te filteren. 

Deze zomer operationeel

Deze zomer moet het deelplatform van Start2Share operationeel zijn. Dankzij 68.200 euro subsidies van Vlaanderen Circulair krijgt Luithagen de kans om een pilootproject te zijn voor de deeleconomie op bedrijventerreinen.  “Dit project kadert in de ruimere transitie naar klimaatneutrale bedrijventerreinen die Quares als park manager van Luithagen faciliteert”, aldus Bart De Smedt (chief innovation officer Quares).

Start2share heeft een jaar de tijd om de beste aanpak te vinden. Met de Vlaamse subsidie kan er via het aangepaste deelplatform van i.Revitalise een case uitgewerkt worden voor drie bedrijventerreinen onder beheer van Quares. Bij een positieve evaluatie wordt het project uitgerold naar andere grote bedrijventerreinen in de rest van het land.

Ecologische return on investment 

Voordelen van het deelsysteem zijn volgens de initiatiefnemers een hogere return on investment op vaak gespecialiseerde equipment, een kleinere ecologische voetafdruk en soms onvermoede contacten met 'buren' op het bedrijventerrein die misschien tot nieuwe samenwerkingen leiden. 

“We geloven sterk in het potentieel”, stelt Stefan Verreyken, CEO van i.Revitalise: “Aanbieders verkrijgen via het onlinedeelplatform een verhoogd rendement op hun investeringen, terwijl anderen toegang krijgen tot hoogwaardige apparatuur of extra ruimte aan aantrekkelijke tarieven. Er is dus een economische winst voor alle partijen.” 

Meer info vindt u op de website van Zone Luithagen. 

Michiel Leen