Veilinghuis Troostwijk zet in op hergebruik goederen met havenveiling

Nieuws, Varia
Koen Dejaeger
Veilinghuis Troostwijk organiseert specifieke veiling voor de haven.
Veilinghuis Troostwijk organiseert specifieke veiling voor de haven. © Troostwijk

Veilinghuis Troostwijk pakt uit met een specifieke veiling voor de haven: materiaal dat niet meer wordt gebruikt, krijgt zo een tweede leven. Dat kan bedrijven helpen om hun duurzaamheidsstrategie te realiseren. “We berekenen hoeveel CO2 er wordt bespaard door materieel te hergebruiken”, licht Bjorn Moris toe.

“In het verleden hebben we gemerkt dat een specifieke aanpak binnen een bepaalde branche wel zijn vruchten afwerpt”, zegt Bjorn Moris, managing director van Troostwijk België. “Een van de maandelijkse veilingen die we ze organiseren is ‘handling & heavy equipment’, maar we doen dat bijvoorbeeld ook voor agri, grondverzet enzovoort.”

Vooral rollend materieel zoals heftrucks, reachstackers, straddle carriers en vrachtwagens, komen in aanmerking, maar bijvoorbeeld ook magazijninrichting. “Bedrijven die zaken willen aanbieden, kunnen dat doen tot en met 10 november 2023. Vanaf 17 november is al het materieel online te bekijken. Het volstaat dat bedrijven met materieel dat weg moet, ons contacteren en wij nemen al de rest voor onze rekening. Daartoe behoren ook de facturatie en het in orde brengen van de administratie.”

Er is geen risico voor de verkoper dat hij zijn geld niet zou krijgen

Als onderdeel van TB Auctions kan Troostwijk de producten aanbieden aan meer dan een miljoen geregistreerde gebruikers in meer dan 150 landen. Het veilinghuis maakt gebruik van een geïntegreerd platform waar verkopers zelf in real time alles kunnen opvolgen. “De opdrachtgever kan zelf een account aanmaken en dient daarvoor eerst een KYC-procedure (know your customer, red.) te doorlopen”, aldus Moris.

“We dragen compliance hoog in het vaandel en ook de gelden van de verkoper worden strikt gescheiden verwerkt en rechtstreeks en geautomatiseerd uitbetaald aan de verkoper. Er is dus geen risico voor de verkoper dat hij zijn geld niet zou krijgen. Bijkomend voordeel is dat we met minimumprijzen kunnen werken, waardoor er dus weinig risico is voor de verkoper.”

Concessie met Port of Antwerp-Bruges

Troostwijk heeft voor deze specifieke havenveiling een kortstondige concessie afgesloten met Port of Antwerp-Bruges. Op een terrein aan de Koordekenshoef wordt al het materiaal samengebracht, als het niet te groot is om te verplaatsen. Op 27 november wordt er een kijkdag georganiseerd op dat adres, waarbij alle geïnteresseerden vrije toegang hebben tussen 10.00 uur en 12.00 uur.

De maritieme en logistieke wereld is Troostwijk niet onbekend, zo geeft Moris mee. “Sinds 2020 zijn we een structurele partner van Katoen Natie en houden we bijna maandelijkse veilingen in het kader van de investerings- en vernieuwingspolitiek van het bedrijf. Een groot deel van die goederen wordt via Troostwijk opnieuw aangeboden. Ook Luik Natie en ICO zijn vandaag al klant bij ons.”

“Daarnaast hebben we de machines verkocht van de vroegere drukkerij van DPG Media langs de E17 in Lokeren, waar Stow met zijn afdeling voor magazijnrobotica zijn intrek heeft genomen”, vertelt Moris. “Die machines zouden eerst worden verschroot, maar dankzij Troostwijk hebben ze een tweede leven gekregen. Troostwijk stond ook in voor de verkoop van de inboedel van de Milcobel-site, waar Gosselin intussen is gevestigd.”

Meten en rapporteren

In heel het verhaal omtrent duurzaamheid wordt het hergebruik van spullen nog vaak onderbelicht. Toch zet Troostwijk precies daarop in, én het veilinghuis meet ook de positieve impact op de omgeving van dergelijk hergebruik. “Duurzaamheid bestaat voor TB Auctions uit diverse pijlers”, zegt Moris. “Ten eerste meten we de impact: als bedrijf kun je zien hoeveel CO2 je bespaart door hergebruik van materiaal.”

“Daarnaast zetten we ook een rapportering op, uiteraard om onze eigen performance te meten, maar ook om klanten te informeren zodat zij hun beslissingsproces hierop kunnen afstemmen. Vaak gaat materieel dat nog bruikbaar is, naar de schroothoop. Door deel te nemen aan een veiling van Troostwijk, kunnen bedrijven een deel van hun duurzaamheidsstrategie realiseren. Door de levensloop van de bedrijfsgoederen te verlengen, dragen we bij aan de circulaire economie. Het is ook mijn persoonlijke overtuiging dat we weg moeten blijven van overconsumptie en de wegwerp-economie”, besluit Moris.

Havenveiling Troostwijk
Havenveiling Troostwijk
Veilinghuis Troostwijk zet in op hergebruik goederen met havenveiling – Flows

Veilinghuis Troostwijk zet in op hergebruik goederen met havenveiling

Nieuws, Varia
Koen Dejaeger
Veilinghuis Troostwijk organiseert specifieke veiling voor de haven.
Veilinghuis Troostwijk organiseert specifieke veiling voor de haven. © Troostwijk

Veilinghuis Troostwijk pakt uit met een specifieke veiling voor de haven: materiaal dat niet meer wordt gebruikt, krijgt zo een tweede leven. Dat kan bedrijven helpen om hun duurzaamheidsstrategie te realiseren. “We berekenen hoeveel CO2 er wordt bespaard door materieel te hergebruiken”, licht Bjorn Moris toe.

“In het verleden hebben we gemerkt dat een specifieke aanpak binnen een bepaalde branche wel zijn vruchten afwerpt”, zegt Bjorn Moris, managing director van Troostwijk België. “Een van de maandelijkse veilingen die we ze organiseren is ‘handling & heavy equipment’, maar we doen dat bijvoorbeeld ook voor agri, grondverzet enzovoort.”

Vooral rollend materieel zoals heftrucks, reachstackers, straddle carriers en vrachtwagens, komen in aanmerking, maar bijvoorbeeld ook magazijninrichting. “Bedrijven die zaken willen aanbieden, kunnen dat doen tot en met 10 november 2023. Vanaf 17 november is al het materieel online te bekijken. Het volstaat dat bedrijven met materieel dat weg moet, ons contacteren en wij nemen al de rest voor onze rekening. Daartoe behoren ook de facturatie en het in orde brengen van de administratie.”

Er is geen risico voor de verkoper dat hij zijn geld niet zou krijgen

Als onderdeel van TB Auctions kan Troostwijk de producten aanbieden aan meer dan een miljoen geregistreerde gebruikers in meer dan 150 landen. Het veilinghuis maakt gebruik van een geïntegreerd platform waar verkopers zelf in real time alles kunnen opvolgen. “De opdrachtgever kan zelf een account aanmaken en dient daarvoor eerst een KYC-procedure (know your customer, red.) te doorlopen”, aldus Moris.

“We dragen compliance hoog in het vaandel en ook de gelden van de verkoper worden strikt gescheiden verwerkt en rechtstreeks en geautomatiseerd uitbetaald aan de verkoper. Er is dus geen risico voor de verkoper dat hij zijn geld niet zou krijgen. Bijkomend voordeel is dat we met minimumprijzen kunnen werken, waardoor er dus weinig risico is voor de verkoper.”

Concessie met Port of Antwerp-Bruges

Troostwijk heeft voor deze specifieke havenveiling een kortstondige concessie afgesloten met Port of Antwerp-Bruges. Op een terrein aan de Koordekenshoef wordt al het materiaal samengebracht, als het niet te groot is om te verplaatsen. Op 27 november wordt er een kijkdag georganiseerd op dat adres, waarbij alle geïnteresseerden vrije toegang hebben tussen 10.00 uur en 12.00 uur.

De maritieme en logistieke wereld is Troostwijk niet onbekend, zo geeft Moris mee. “Sinds 2020 zijn we een structurele partner van Katoen Natie en houden we bijna maandelijkse veilingen in het kader van de investerings- en vernieuwingspolitiek van het bedrijf. Een groot deel van die goederen wordt via Troostwijk opnieuw aangeboden. Ook Luik Natie en ICO zijn vandaag al klant bij ons.”

“Daarnaast hebben we de machines verkocht van de vroegere drukkerij van DPG Media langs de E17 in Lokeren, waar Stow met zijn afdeling voor magazijnrobotica zijn intrek heeft genomen”, vertelt Moris. “Die machines zouden eerst worden verschroot, maar dankzij Troostwijk hebben ze een tweede leven gekregen. Troostwijk stond ook in voor de verkoop van de inboedel van de Milcobel-site, waar Gosselin intussen is gevestigd.”

Meten en rapporteren

In heel het verhaal omtrent duurzaamheid wordt het hergebruik van spullen nog vaak onderbelicht. Toch zet Troostwijk precies daarop in, én het veilinghuis meet ook de positieve impact op de omgeving van dergelijk hergebruik. “Duurzaamheid bestaat voor TB Auctions uit diverse pijlers”, zegt Moris. “Ten eerste meten we de impact: als bedrijf kun je zien hoeveel CO2 je bespaart door hergebruik van materiaal.”

“Daarnaast zetten we ook een rapportering op, uiteraard om onze eigen performance te meten, maar ook om klanten te informeren zodat zij hun beslissingsproces hierop kunnen afstemmen. Vaak gaat materieel dat nog bruikbaar is, naar de schroothoop. Door deel te nemen aan een veiling van Troostwijk, kunnen bedrijven een deel van hun duurzaamheidsstrategie realiseren. Door de levensloop van de bedrijfsgoederen te verlengen, dragen we bij aan de circulaire economie. Het is ook mijn persoonlijke overtuiging dat we weg moeten blijven van overconsumptie en de wegwerp-economie”, besluit Moris.

Havenveiling Troostwijk
Havenveiling Troostwijk