3 jaar Air Cargo Belgium: balanceren tussen eigen agenda en community

Nieuws, Logistiek
Melanie De Vrieze

Air Cargo Belgium, de koepelorganisatie van de Belgische luchtvrachtgemeenschap, blikt tevreden terug op de voorbije drie jaar. Om een overzicht te geven van de verwezenlijkingen en van wat de toekomst in petto heeft, organiseerde ACB een panelgesprek, ACB Cargo Talks. Aan het panel namen voorzitter Steven Polmans (Brussels Airport), Koen Somers (Forwarder cluster), Evangelo Kommatas (Airline cluster) en Michel Fiorani (Handling cluster) deel. Alex Driesen van Nallian leidde het gesprek in goede banen. 

Betere communicatie 

Op de vraag wat de belangrijkste verwezenlijking van ACB is, antwoordden de vier heren vrij eensgezind. “Alle stakeholders zitten in de community”, legde Koen Somers (CEVA) uit. “Hoewel we soms een andere manier van praten hebben, zijn we gemotiveerd om samen te werken. De communicatie is veel beter dan vijf jaar geleden.” Ook Michel Fiorani (WFS) merkt dat de neuzen in dezelfde richting staan. “Iedereen binnen de community wil de problemen en de uitdagingen waarvoor we staan, oplossen.”

Natuurlijk is niet alles koek en ei binnen ACB. Het is vaak een compromis zoeken tussen de eigen agenda van het bedrijf en de belangen van de community. “We hebben allemaal een passie voor cargo en de community, maar tegelijk zijn we concurrenten van elkaar. Daar moeten we een balans in vinden”, zegt Evangelo Kommatas (VIAgroup).

Futureproof

Alex Driesen polst bij de panelleden naar wat de toekomst in petto heeft. Volgens Polmans blijft de resultaatgerichtheid essentieel. “We investeren in ACB omdat we resultaten willen. Daarom hebben we onze leden nodig. Door samen te werken, houden we elkaar wakker en zijn we futureproof.” Ook de langetermijnplanning is belangrijk. “Alle clusters en projecten gaan terug naar het eerste visiedocument. We hebben bewust gekozen voor 10 projecten die prioriteit krijgen, in plaats van 25 waarvan je geen enkele realiseert. Het is tijd voor een tweede driejarenplan zodat we niet vervallen in de waan van de dag.“

Ook Koen Somers vindt dat ACB kritisch moet blijven. “Er komen heel wat uitdagingen en innovaties op ons af. We moeten kijken hoe we die kunnen aanpakken.”

“Op sommige vlakken zitten we nog jaren achter”, besluit Michel Fiorani. “We moeten meer proactief zijn als het gaat over verandering.”  

Met het panelgesprek leverden de deelnemers alvast voldoende gespreksstof voor de receptie achteraf.

Melanie De Vrieze