Genieten van kunst en slapen in ‘darmhotel’ van Verbeke Foundation

Reportage, Varia
Yannick De Spiegeleir
Darmhotel Verbeke Foundation
Darmhotel Verbeke Foundation © Tineke Schuurmans

De nacht doorbrengen in een uitvergroot darmstelsel? In de Verbeke Foundation van voormalig transportondernemer Geert Verbeke in het Oost-Vlaamse Stekene kan het in de CasAnus: een creatie van kunstenaar Joep van Lieshout.

Als zaakvoerder van het bedrijf Vegetra was Geert Verbeke tot 18 jaar geleden actief in de transport en overslag van containers. Vegetra had vestigingen in Kemzeke (Stekene) en Willebroek. Als jongeman was hij begonnen als verkoper en vervoerder van veevoeder. Op zijn vijftigste besloot hij het roer drastisch om te gooien: hij verkocht zijn vrachtwagenvloot en vestigde in de loodsen in Kemzeke zijn eigen museum: de Verbeke Foundation.

Groene uitzicht

Via transportopdrachten raakte Verbeke in contact met kunstenaars voor het transport van hun werk en zo sloeg de vonk over. Naderhand ging hij zich steeds verder verdiepen en ontpopte hij zich tot een verzamelaar van monumentale en bijzondere kunstwerken die stuk voor stuk hun plaats kregen in de Verbeke Foundation.

Een van de meest markante opstellingen op het terrein van 12 hectare groot is de CasAnus: een gigantisch groot spijsverteringsstelsel gebouwd door kunstenaar Joep van Lieshout. “Het kunstwerk is inderdaad een uitvergroting van het darmstelsel: van de mond, keel en slokdarm tot de dikke darm en zoals de naam doet vermoeden: de anus”, vertelt Verbeke. Wie overnacht in het bijzondere ‘darmhotel’ krijgt er het groene uitzicht gratis bij.

Binnenzicht darmhotel
Binnenzicht darmhotel

Ook Antwerpse cruiseterminal

De CasAnus herbergt onder meer een tweepersoonsbed met toilet en douche. “Het fungeert onder meer als huwelijkssuite voor bruidsparen die op dit domein hun huwelijk vieren, maar we mochten bijvoorbeeld ook al chirurgen verwelkomen die hier uit nieuwsgierigheid kwamen overnachten, net als buitenlandse filmploegen van Denemarken tot Hong Kong”, weet Verbeke.

Het verleden van Verbeke als ondernemer in het containertransport is overigens niet de enige link met de maritieme sector. Zo vond recent ook de voormalige Antwerpse cruiseterminal zijn weg naar Kemzeke. Het gevaarte krijgt een tweede leven dankzij kunstenaar Koen Deprez die het ‘work in progress’ onder handen zal nemen.

Overnachten in de CasAnus kan met twee personen voor 120 euro per nacht met een ontbijt inbegrepen.

Genieten van kunst en slapen in ‘darmhotel’ van Verbeke Foundation – Flows

Genieten van kunst en slapen in ‘darmhotel’ van Verbeke Foundation

Reportage, Varia
Yannick De Spiegeleir
Darmhotel Verbeke Foundation
Darmhotel Verbeke Foundation © Tineke Schuurmans

De nacht doorbrengen in een uitvergroot darmstelsel? In de Verbeke Foundation van voormalig transportondernemer Geert Verbeke in het Oost-Vlaamse Stekene kan het in de CasAnus: een creatie van kunstenaar Joep van Lieshout.

Als zaakvoerder van het bedrijf Vegetra was Geert Verbeke tot 18 jaar geleden actief in de transport en overslag van containers. Vegetra had vestigingen in Kemzeke (Stekene) en Willebroek. Als jongeman was hij begonnen als verkoper en vervoerder van veevoeder. Op zijn vijftigste besloot hij het roer drastisch om te gooien: hij verkocht zijn vrachtwagenvloot en vestigde in de loodsen in Kemzeke zijn eigen museum: de Verbeke Foundation.

Groene uitzicht

Via transportopdrachten raakte Verbeke in contact met kunstenaars voor het transport van hun werk en zo sloeg de vonk over. Naderhand ging hij zich steeds verder verdiepen en ontpopte hij zich tot een verzamelaar van monumentale en bijzondere kunstwerken die stuk voor stuk hun plaats kregen in de Verbeke Foundation.

Een van de meest markante opstellingen op het terrein van 12 hectare groot is de CasAnus: een gigantisch groot spijsverteringsstelsel gebouwd door kunstenaar Joep van Lieshout. “Het kunstwerk is inderdaad een uitvergroting van het darmstelsel: van de mond, keel en slokdarm tot de dikke darm en zoals de naam doet vermoeden: de anus”, vertelt Verbeke. Wie overnacht in het bijzondere ‘darmhotel’ krijgt er het groene uitzicht gratis bij.

Binnenzicht darmhotel
Binnenzicht darmhotel

Ook Antwerpse cruiseterminal

De CasAnus herbergt onder meer een tweepersoonsbed met toilet en douche. “Het fungeert onder meer als huwelijkssuite voor bruidsparen die op dit domein hun huwelijk vieren, maar we mochten bijvoorbeeld ook al chirurgen verwelkomen die hier uit nieuwsgierigheid kwamen overnachten, net als buitenlandse filmploegen van Denemarken tot Hong Kong”, weet Verbeke.

Het verleden van Verbeke als ondernemer in het containertransport is overigens niet de enige link met de maritieme sector. Zo vond recent ook de voormalige Antwerpse cruiseterminal zijn weg naar Kemzeke. Het gevaarte krijgt een tweede leven dankzij kunstenaar Koen Deprez die het ‘work in progress’ onder handen zal nemen.

Overnachten in de CasAnus kan met twee personen voor 120 euro per nacht met een ontbijt inbegrepen.