Borrelen en bubbelen aan boord van ‘De Coaster’ in hartje Rotterdam

Reportage, Varia
Julie Desmet
Boetiekhotel 'De Coaster' in de Wijnhaven in het centrum van Rotterdam
Boetiekhotel ‘De Coaster’ in de Wijnhaven in het centrum van Rotterdam © Sander Waterval

Een laatste idee voor een vakantie-uitje: boetiekhotel ‘De Coaster’ in het Maritiem District in het centrum van Rotterdam. Het schip deed tot de jaren ’70 dienst als vracht-kustvaartuig en is vandaag omgebouwd tot een luxeverblijf.

‘De Coaster’ bevindt zich in het Maritiem District in hartje centrum Rotterdam en is relatief rustig gelegen langs het Wijnhaveneiland aan de Wijnhaven. Het antieke schip is sinds januari 2020 eigendom van Sander Waterval. Hij is bijna dertig jaar ondernemer en stapte vanuit de telecom-, glasvezel- en IT-business in de vrijetijdsbesteding op het water.

“Ik ben opgegroeid in Zuid-Limburg en had tot mijn 18 jaar, voor ik in Rotterdam kwam wonen, nog nooit op een boot gezeten”, zegt hij. “Niettemin was ik toen – en ben ik nog steeds – een echte waterrat. Ik was altijd wel ergens aan het zwemmen, duiken of surfen.”

Eigen jachthaven

Samen met zijn businesspartner Jelle de Haan realiseerde Waterval in 2015 de kleine jachthaven ‘The Red Apple Marina’ in Rotterdam, die 61 ligplaatsen aanbiedt voor de recreatievaart. “We wonen zelf in de hoge woontoren The Red Apple. Er werd ons voorgespiegeld dat er een haventje zou worden aangelegd rondom ons gebouw, waar we dan ons bootje zouden kunnen aanmeren. Maar, dat project kwam maar niet van de grond. Uiteindelijk hebben we het dan maar zelf gedaan”, lacht hij. “Het was een uit de hand gelopen hobby waarbij we ook mogelijkheden wouden bieden tot een kortverblijf. ‘De Coaster’ maakt daar onderdeel van uit.”

Werk aan de winkel

Toen Waterval ‘De Coaster’ zag liggen op de Rotterdamse scheepshelling de Koningspoort, was hij op slag verliefd. “Ik zag dat het schip veel potentie had om er iets moois van te maken. De vorige eigenaar bood het schip via Airbnb aan voor een kort verblijf. Het was al een mooi schip, maar er was nog werk aan de winkel”, vertelt hij.

Op vijf maanden tijd knapte hij ‘De Coaster’ helemaal op. “We hebben het schip ontroest, een nieuwe stuurhut gebouwd, het achterruim ingericht en de twee bestaande cabines met veel oog voor detail geüpgraded”, zegt hij.

Popeye

Het historische schip ‘De Coaster’ werd in 1909 in Noord-Nederland gebouwd. De wad- en Sontvaarder (een type binnenschip dat zwaar is gebouwd met veel holte) deed tot de jaren zeventig dienst als vrachtschip. Het vervoerde vooral hout over de rivier Elbe en langs de Duitse Waddeneilanden. Vandaag doet ‘De Coaster’ dienst als luxueus boetiekhotel. Het schip heeft drie moderne cabines met elk een privé-ingang en eigen voorzieningen. Elke cabine heeft haar eigen keuken, badkamer en terras. Popeye’s Cabin ligt in het voorste gedeelte van het schip. Olive’s Cabin ligt in het middelste gedeelte van het schip en Captain’s Cabin met haar ruime stuurhut in het achterste gedeelte.

De eerste twee cabines bieden twee kamers met een tweepersoonsbed, een slaapbank voor twee personen en een brede slaapbank voor een persoon. De Captain’s Cabin heeft een tweepersoonsbed. Alle cabines zijn middels dubbele deur met elkaar verbonden waardoor ook gezelschappen tot twaalf personen aan boord kunnen verblijven.

Jacuzzi

Het schip is uitgerust met extra luxevoorzieningen zoals airco op het achterschip en een gasbarbecue op het terras. Een luxejacuzzi op het middendek van het schip is beschikbaar als optie voor gasten en is dan voor privégebruik. Wie wil rondpeddelen of dobberen, kan optioneel gebruikmaken van het bijbootje ‘Walli’ of twee Schiller-waterfietsen.

Schip moet varen

‘De Coaster’ vaart niet uit voor gasten, wel privé. “Je moet een schip een schip laten zijn. We hebben ons recreatievaarbewijs gehaald zodat we met ‘De Coaster’ zelf kunnen varen en ten volle van het schip kunnen genieten “, vertelt Waterval. “Op die manier wordt het schip in ere hersteld. We zijn een van de weinige eigenaars van woonschepen in Rotterdam die nog regelmatig uitvaren. Elke maand trekken we wel ergens met ‘De Coaster’ naartoe.”

Kartonnen huisje

In ‘The Red Apple Marina’, op een steenworp afstand van ‘De Coaster’, baat Waterval ook twee drijvende tiny house boats of ‘Wikkelboats’ uit waar gasten kunnen overnachten, maar ook kunnen vergaderen. De ‘wikkelboats’ zijn zelfvoorzienend en gewikkeld in 24 lagen golfkarton, met daaromheen een soort van regenjas en houten bekleding. Waterval exploiteert in Rotterdam – zowel in de Wijn- als in de Rijnhaven – in totaal zeven duurzame Wikkelboats. In Den Bosch liggen er twee wikkelboats aangemeerd langs de Tramkade. De Wikkelboats hebben een oppervlakte van 32 m2 en beschikken over drie kamers.

Digitaal binnenkijken (een virtuele tour) kan via deze link. Voor meer informatie en boekingen kunt u hier terecht.

Wikkelboat Rotterdam
Wikkelboat in de Rijnhaven in Rotterdam

Een video met leuke beelden over ‘De Coaster’ ziet u hieronder. Meer informatie vindt u hier.

Borrelen en bubbelen aan boord van ‘De Coaster’ in hartje Rotterdam – Flows

Borrelen en bubbelen aan boord van ‘De Coaster’ in hartje Rotterdam

Reportage, Varia
Julie Desmet
Boetiekhotel 'De Coaster' in de Wijnhaven in het centrum van Rotterdam
Boetiekhotel ‘De Coaster’ in de Wijnhaven in het centrum van Rotterdam © Sander Waterval

Een laatste idee voor een vakantie-uitje: boetiekhotel ‘De Coaster’ in het Maritiem District in het centrum van Rotterdam. Het schip deed tot de jaren ’70 dienst als vracht-kustvaartuig en is vandaag omgebouwd tot een luxeverblijf.

‘De Coaster’ bevindt zich in het Maritiem District in hartje centrum Rotterdam en is relatief rustig gelegen langs het Wijnhaveneiland aan de Wijnhaven. Het antieke schip is sinds januari 2020 eigendom van Sander Waterval. Hij is bijna dertig jaar ondernemer en stapte vanuit de telecom-, glasvezel- en IT-business in de vrijetijdsbesteding op het water.

“Ik ben opgegroeid in Zuid-Limburg en had tot mijn 18 jaar, voor ik in Rotterdam kwam wonen, nog nooit op een boot gezeten”, zegt hij. “Niettemin was ik toen – en ben ik nog steeds – een echte waterrat. Ik was altijd wel ergens aan het zwemmen, duiken of surfen.”

Eigen jachthaven

Samen met zijn businesspartner Jelle de Haan realiseerde Waterval in 2015 de kleine jachthaven ‘The Red Apple Marina’ in Rotterdam, die 61 ligplaatsen aanbiedt voor de recreatievaart. “We wonen zelf in de hoge woontoren The Red Apple. Er werd ons voorgespiegeld dat er een haventje zou worden aangelegd rondom ons gebouw, waar we dan ons bootje zouden kunnen aanmeren. Maar, dat project kwam maar niet van de grond. Uiteindelijk hebben we het dan maar zelf gedaan”, lacht hij. “Het was een uit de hand gelopen hobby waarbij we ook mogelijkheden wouden bieden tot een kortverblijf. ‘De Coaster’ maakt daar onderdeel van uit.”

Werk aan de winkel

Toen Waterval ‘De Coaster’ zag liggen op de Rotterdamse scheepshelling de Koningspoort, was hij op slag verliefd. “Ik zag dat het schip veel potentie had om er iets moois van te maken. De vorige eigenaar bood het schip via Airbnb aan voor een kort verblijf. Het was al een mooi schip, maar er was nog werk aan de winkel”, vertelt hij.

Op vijf maanden tijd knapte hij ‘De Coaster’ helemaal op. “We hebben het schip ontroest, een nieuwe stuurhut gebouwd, het achterruim ingericht en de twee bestaande cabines met veel oog voor detail geüpgraded”, zegt hij.

Popeye

Het historische schip ‘De Coaster’ werd in 1909 in Noord-Nederland gebouwd. De wad- en Sontvaarder (een type binnenschip dat zwaar is gebouwd met veel holte) deed tot de jaren zeventig dienst als vrachtschip. Het vervoerde vooral hout over de rivier Elbe en langs de Duitse Waddeneilanden. Vandaag doet ‘De Coaster’ dienst als luxueus boetiekhotel. Het schip heeft drie moderne cabines met elk een privé-ingang en eigen voorzieningen. Elke cabine heeft haar eigen keuken, badkamer en terras. Popeye’s Cabin ligt in het voorste gedeelte van het schip. Olive’s Cabin ligt in het middelste gedeelte van het schip en Captain’s Cabin met haar ruime stuurhut in het achterste gedeelte.

De eerste twee cabines bieden twee kamers met een tweepersoonsbed, een slaapbank voor twee personen en een brede slaapbank voor een persoon. De Captain’s Cabin heeft een tweepersoonsbed. Alle cabines zijn middels dubbele deur met elkaar verbonden waardoor ook gezelschappen tot twaalf personen aan boord kunnen verblijven.

Jacuzzi

Het schip is uitgerust met extra luxevoorzieningen zoals airco op het achterschip en een gasbarbecue op het terras. Een luxejacuzzi op het middendek van het schip is beschikbaar als optie voor gasten en is dan voor privégebruik. Wie wil rondpeddelen of dobberen, kan optioneel gebruikmaken van het bijbootje ‘Walli’ of twee Schiller-waterfietsen.

Schip moet varen

‘De Coaster’ vaart niet uit voor gasten, wel privé. “Je moet een schip een schip laten zijn. We hebben ons recreatievaarbewijs gehaald zodat we met ‘De Coaster’ zelf kunnen varen en ten volle van het schip kunnen genieten “, vertelt Waterval. “Op die manier wordt het schip in ere hersteld. We zijn een van de weinige eigenaars van woonschepen in Rotterdam die nog regelmatig uitvaren. Elke maand trekken we wel ergens met ‘De Coaster’ naartoe.”

Kartonnen huisje

In ‘The Red Apple Marina’, op een steenworp afstand van ‘De Coaster’, baat Waterval ook twee drijvende tiny house boats of ‘Wikkelboats’ uit waar gasten kunnen overnachten, maar ook kunnen vergaderen. De ‘wikkelboats’ zijn zelfvoorzienend en gewikkeld in 24 lagen golfkarton, met daaromheen een soort van regenjas en houten bekleding. Waterval exploiteert in Rotterdam – zowel in de Wijn- als in de Rijnhaven – in totaal zeven duurzame Wikkelboats. In Den Bosch liggen er twee wikkelboats aangemeerd langs de Tramkade. De Wikkelboats hebben een oppervlakte van 32 m2 en beschikken over drie kamers.

Digitaal binnenkijken (een virtuele tour) kan via deze link. Voor meer informatie en boekingen kunt u hier terecht.

Wikkelboat Rotterdam
Wikkelboat in de Rijnhaven in Rotterdam

Een video met leuke beelden over ‘De Coaster’ ziet u hieronder. Meer informatie vindt u hier.