Grootste ziekenhuisschip ter wereld groet de stad Antwerpen (+foto’s)

Nieuws, Scheepvaart
Bart Timperman
Ziekenhuisschip 'Global Mercy' in Antwerpen
Ziekenhuisschip ‘Global Mercy’ in Antwerpen © Bart Timperman

De ‘Global Mercy’ kwam zondag iets na 13.00 uur opgevaren richting het centrum van Antwerpen om zo de stad te begroeten. Het grootste ziekenhuisschip ter wereld is nieuw en wordt nu in de haven van Antwerpen afgewerkt.

Er was aardig wat volk dat op de zonnige zondagmiddag het bijzondere schip kwam begroeten. Langs de Schelde waren opvallend veel scheepsspotters en wandelaars. Op het water telden we vier passagiersschepen met genodigen die het opvarende schip vergezelden, met nog eens wat genodigden aan wal aan de Bocadero (zie foto 3).  Onder hen ook de meter van Mercy Ships Belgium, Cath Luyten (zie foto 4).

Zij zagen allen hoe drie sleepboten met waterfonteinen de ‘Global Mercy’ begeleidden voor een welkomsparade langs de kade van het Antwerpse stadscentrum. Het grote schip voer tot de hoogte van de Kennedytunnel om daar rond 14.00 uur weer rechtsomkeer te maken naar de eindbestemming in de haven. Het schip ligt de komende zes maanden aan Kaai 602, aan het Nautisch Operationele Centrum (NOC) van het Havenbedrijf Antwerpen. Daar wordt het de komende zes maanden afgewerkt.

Dankzij de steun van het Havenbedrijf kan het schip de komende zes maanden op die bewaakte locatie met de nodige faciliteiten verder worden afgewerkt. Een bedrag wou COO Rob Smeets (zie foto 6) van het Antwerpse Havenbedrijf niet kleven op de geleverde ondersteuning. “Onze bijdrage is niet gering”, vertelt hij. “Er zijn meerdere mensen al heel lang bezig om de komst van het schip voor te bereiden. Wij zorgen ook voor omkadering zoals de wifi. Maar we zijn niet alleen. Er zijn ook heel wat partners van de Antwerpse Havengemeeschap die gratis ondersteuning bieden. In totaal zijn er een 50-tal private bedrijven die al ondersteuning boden.”

Vrijwilligers

Het schip zelf mag dan vaarklaar zijn, aan het interieur is nog zes maanden werk. Er moeten onder meer zes operatiezalen worden ingericht, leslokalen, ruimtes voor diensten zoals radiografie en scans, labo’s enzovoort. Na afwerking zal het schip goed zijn voor 7.000 vierkante meter ziekenhuisruimte met 102 bedden voor acute zorg, 7 bedden in isolatie en 90 ‘self care’-bedden. “Alles wordt betaald met giften en ook het schip zelf draait in grote mate op vrijwilligers”, vertelt Bert Van Dijk (zie foto 5), de voorzitter van de Mercy Ships Global Association. “Ook voor het werk van de komende zes maanden zoeken we nog veel vrijwilligers. Onze voorkeur gaat uit naar mensen die een engagement van een paar weken willen nemen. Op die manier kunnen we wat vooruitgang garanderen. Welke profielen we zoeken, kan u zien op onze website. Daar kan iedereen die wil helpen zich ook melden.”

De ‘Global Mercy’ vertrekt normaal gezien in februari 2022 klaar voor dienst naar Afrika. De eerste halte wordt Dakar in Senegal. “Jullie zullen het schip dan nooit meer terug in Antwerpen zien”, benadrukt Bert Van Dijk. “Het nieuwe schip moet de komende vijfitg jaar langs de Afrikaanse havens varen om er gezondheidszorg te bieden aan mensen die daar anders geen toegang toe hebben.”

Partners

Het materiaal voor de inrichting van het schip komt voornamelijk uit de Verenigde Staten en Nederland naar de haven. Ook daarbij kan gerekend worden op de ondersteuning van tal van bedrijven. Opvallend is alvast dat ook de FOD Financiën meewerkt en de douaneformaliteiten gratis uitvoert. De andere partners zijn volgens de persmap Ackermans & Van Haaren, Aertssen, Agentschap MDK, Arass, Besco, Belgische Redersvereniging, Bocadero, Boeckmans, Boluda Towage, Brabo Group, Broekman Logisitics, Catering en traiteur J&M, Cepa, Citymesh, Cuypers vorkliften, DEME, De Polder, DHL, Dockx Rental, EDR, FAVV, MAC2, MSC, Multratug Towage, Orange, PSA Antwerp, Sealiner, Securitas, Select, Suez, Total Energies, Universiteit Gent, Van Hulle en Zuidnatie.

Dronebeelden van de aankomst van de ‘Global Mercy’ in Antwerpen kunt u hier bekijken. 

Bart Timperman