Centraal jobinfopunt moet helpen vacatures in de haven in te vullen

Nieuws, Havens
Julie Desmet
Schepen in het Vijfde Havendok in de haven van Antwerpen
Schepen in het Vijfde Havendok in de haven van Antwerpen © ProMedia

Port of Antwerp-Bruges lanceert eind april 2023 een digitaal platform dat alle havengebonden vacatures verzamelt. Daarnaast komt er een promotiecampagne voor de haven als plaats van kansen en mogelijkheden voor jongeren, werkzoekenden en werknemers in andere sectoren.

De invulling van vacatures in de havens van Antwerpen en Zeebrugge blijft een grote uitdaging. Port of Antwerp-Bruges, Provincie Antwerpen en VDAB bundelden de krachten en namen het marktonderzoeksbureau Ipsos onder de arm om een bevraging uit te voeren bij werkgevers in en rond de haven en bij werkzoekenden en zij-instromers.

Gemiste kans

“De jongere generatie kent het belang van de haven op het vlak van economie en tewerkstelling steeds minder. Hier moeten we met alle stakeholders volop op inzetten”, vertelt Luk Lemmens, voorzitter van het Havencentrum. “Uit de bevraging is gebleken dat zowel voor werkzoekenden als zij-instromers de grote diversiteit aan jobs in de haven niet gekend is. Dit is een zwaar gemiste kans.”

Xavier Storms van Ipsos stelde op 22 maart 2023 de resultaten van het onderzoek in het Havenhuis in Antwerpen voor. 88 hr-managers en rekruteringsverantwoordelijken van havenbedrijven en 32 werkzoekenden en zij-instromers uit de rand rond het havengebied werden bevraagd. “De mismatch tussen vraag en aanbod van competenties blijft bestaan”, zegt hij. “De krapte op de arbeidsmarkt en het aantal knelpuntberoepen blijven alsmaar groeien.”

Imagoprobleem

Zo blijft de haven kampen met een imagoprobleem en een probleem van onbekendheid. Mensen zijn over het algemeen weinig vertrouwd met de bedrijven, de functies en de profielen die worden gezocht in het havengebied. Daarnaast maken vooral de werkgevers zich zorgen om het imago van ‘stoere dokwerker’, dat erg hardnekkig blijkt. Ook het beeld van criminaliteit in de haven speelt een rol.

En de bereikbaarheid speelt parten. “Het mobiliteitsprobleem is duidelijk”, zegt Storms. “Sommige bedrijven zijn bijna niet bereikbaar met het openbaar vervoer. Er zijn grote firma’s die pendelbussen inzetten, maar die beantwoorden niet aan de hoge verwachtingen van werkzoekenden.”

Starter stelt hoge eisen

Werkzoekenden stellen ook steeds meer hoge eisen. Vooral jongeren verwachten van een job in de haven een hoog loon, een korte verplaatsing, een bedrijfswagen en comfortabele werkuren. Havenschepen en voorzitter van de raad van bestuur van Port of Antwerp-Bruges Annick De Ridder verwoordde het als volgt: “De starter ‘wants it all’.”

“Vroeger koos een bedrijf een werknemer, vandaag kan de kandidaat eerder het bedrijf kiezen”, stelt Storms. “‘Employer branding’ wordt belangrijker. Werkgevers in de haven moeten zichzelf steeds meer verkopen en hun strategie aanpassen.”

Vacatures onduidelijk

Bij de werkzoekenden is taal – Nederlands en Frans – een grote struikelblok. Daar komt nog eens bij dat de wirwar aan jobwebsites erg onoverzichtelijk blijkt voor studenten en werkzoekenden. Bovendien zijn de omschrijvingen van de vacatures vaak niet duidelijk. “Men ziet door de bomen het bos niet meer”, aldus Storms.

Bedrijven schakelen daarom graag hun eigen interne kanalen, zoals websites, in om jobs in te vullen, “maar de succesratio is daar erg teleurstellend”, meldt hij. “En ook bij selectiekantoren zien we een wisselend succes. Tot slot maakt maar 20% gebruik van jobsindehaven.be of jobsindeindustrie.be. Van alle rekruteringskanalen, werkt de helft maar.”

300.000 euro

Om de instroom van kandidaten naar de havensector te vergroten, investeert het Havenbedrijf 300.000 euro in een bewustmakingscampagne die loopt vanaf april 2023. Er komt een overkoepelende database voor een gecentraliseerd aanbod van diverse jobs. Het infopunt zal zowel een fysieke als een digitale poot hebben. Het Havencentrum werkt ook aan een herwerking van het educatieve aanbod.