Twee nominaties Antwerpen voor internationale duurzaamheidsawards

Nieuws, Scheepvaart
Michiel Leen

Twee Antwerpse projecten dingen mee naar een Sustainability Award van internationale havenorganisatie IAPH. In de categorie ‘Climate and Energy’ is de Kallosluis genomineerd. In die sluis werd begin december 2018 een hydroturbine gemonteerd die ervoor zorgt dat de sluis zelf in haar energienoden kan voorzien. De bedoeling is om die aanpak ook uit te rollen naar de andere Antwerpse sluizen. 

In de categorie ‘Safety and security’ is het informatienetwerk PIN genomineerd. PIN staat voor Port Information Network en behelst een ‘buurtinformatienetwerk’ ter grootte van het Antwerpse havengebied. Politie, overheden en bedrijven wisselen onderling informatie uit. Het netwerk bestaat inmiddels vijf jaar. 

Internationale concurrentie 

Concurrentie heeft Antwerpen te duchten van een energieproject in de Rotterdamse haven en de initiatieven van de haven van Stockholm in de strijd tegen CO2. PIN is dan weer genomineerd naast projecten uit Duitsland en Abu Dhabi. 

Stemmen op de Antwerpse inzendingen kan hier

Michiel Leen