Tanker ‘Bro Nuuk’ ramt kaaimuur in vaargeul Zandvlietsluis

Nieuws, Scheepvaart
Koen Dejaeger
Berendrecht en Zandvlietsluis
Berendrecht- en Zandvlietsluis © GHA

De chemicaliëntanker ‘Bro Nuuk’ heeft bij het binnenvaren van de Zandvlietsluis in de Antwerpse haven een kaaimuur geramd. Het accident gebeurde woensdag 28 juni omstreeks 14.30 uur. Het schip liep schade op, maar zou geen water maken.

Het tankschip ‘Bro Nuuk’ voer de Zandvlietsluis op de Antwerpse rechteroever binnen. Vermoedelijk door een technisch defect, viel het schip zonder roer waardoor het onbestuurbaar raakte en tegen de kade is gebotst.

Bulbsteven

“Bij het binnenvaren van de Zandvlietsluis blies de ‘Bro Nuuk’ zijn hoorn om teken te geven dat er iets misliep”, vertelt Gert Ickx, woordvoerder bij Port of Antwerp-Bruges. “Het schip liet hierop het anker vallen om vaart te minderen en heeft met de bulbsteven de kaaimuur in de vaargeul geraakt.”

Ijsklasse

Volgens de eerste info vielen er geen gewonden en zijn er geen andere schepen betrokken geraakt bij het ongeval. De ‘Bro Nuuk’ zou wel schade hebben opgelopen, maar geen water maken. “Het schip heeft ijsklasse en is dus extra verstevigd”, meldt Ickx. De ‘Bro Nuuk’ wordt in de Zandvlietsluis geschut en zal op eigen kracht tot aan de kade varen.

“Port State Control zal het schip verder inspecteren voor het mag beginnen laden en lossen”, geeft Ickx nog mee.

Verenigd Koninkrijk

De ‘Bro Nuuk’ is gebouwd in 2008 en vaart onder de vlag van Denemarken. Het schip heeft een draagvermogen van 16.631 ton, is 144 meter lang en 23 meter breed. De ‘Bro Nuuk’ was op 25 juni vanuit Finnart Oil Terminal in het Verenigd Koninkrijk vertrokken richting Antwerpen. Het schip is in bezit van Maersk Tankers.

Tanker ‘Bro Nuuk’ ramt kaaimuur in vaargeul Zandvlietsluis – Flows

Tanker ‘Bro Nuuk’ ramt kaaimuur in vaargeul Zandvlietsluis

Nieuws, Scheepvaart
Koen Dejaeger
Berendrecht en Zandvlietsluis
Berendrecht- en Zandvlietsluis © GHA

De chemicaliëntanker ‘Bro Nuuk’ heeft bij het binnenvaren van de Zandvlietsluis in de Antwerpse haven een kaaimuur geramd. Het accident gebeurde woensdag 28 juni omstreeks 14.30 uur. Het schip liep schade op, maar zou geen water maken.

Het tankschip ‘Bro Nuuk’ voer de Zandvlietsluis op de Antwerpse rechteroever binnen. Vermoedelijk door een technisch defect, viel het schip zonder roer waardoor het onbestuurbaar raakte en tegen de kade is gebotst.

Bulbsteven

“Bij het binnenvaren van de Zandvlietsluis blies de ‘Bro Nuuk’ zijn hoorn om teken te geven dat er iets misliep”, vertelt Gert Ickx, woordvoerder bij Port of Antwerp-Bruges. “Het schip liet hierop het anker vallen om vaart te minderen en heeft met de bulbsteven de kaaimuur in de vaargeul geraakt.”

Ijsklasse

Volgens de eerste info vielen er geen gewonden en zijn er geen andere schepen betrokken geraakt bij het ongeval. De ‘Bro Nuuk’ zou wel schade hebben opgelopen, maar geen water maken. “Het schip heeft ijsklasse en is dus extra verstevigd”, meldt Ickx. De ‘Bro Nuuk’ wordt in de Zandvlietsluis geschut en zal op eigen kracht tot aan de kade varen.

“Port State Control zal het schip verder inspecteren voor het mag beginnen laden en lossen”, geeft Ickx nog mee.

Verenigd Koninkrijk

De ‘Bro Nuuk’ is gebouwd in 2008 en vaart onder de vlag van Denemarken. Het schip heeft een draagvermogen van 16.631 ton, is 144 meter lang en 23 meter breed. De ‘Bro Nuuk’ was op 25 juni vanuit Finnart Oil Terminal in het Verenigd Koninkrijk vertrokken richting Antwerpen. Het schip is in bezit van Maersk Tankers.