Antwerpen: opvaart schepen nu al afgeremd, grote stakingsbereidheid

Nieuws, Scheepvaart
Michiel Leen

Voor de scheepvaart ziet het er morgen belabberd uit in de haven van Antwerpen. Verwacht wordt dat de havenarbeiders massaal gehoor geven aan de oproep van het gemeenschappelijk vakbondsfront om het werk neer te leggen. “De containerterminals van MPET en DP World aan het Deurganckdok, en de PSA-terminal aan de Berendrecht- en Zandvlietsluizen zijn preventief gesloten van woensdagochtend 13 februari tot en met donderdagochtend 14 februari. Ook een aantal depots en rail terminals zullen gesloten blijven”, meldt het kabinet van Antwerps havenschepen Annick De Ridder (N-VA). De Ridder betreurt de actie. “Een stakingsactie in de haven heeft een enorme impact. Op de havenactiviteiten, maar ook op de toeleveringsketen van de logistieke en industriële activiteiten in het achterland. De financiële impact van een nationale havendag op de haven loopt dan ook in de miljoenen euro’s.” 

Ook Empty Depot Services (EDS) blijft dicht. De poorten van de main gate voor vrachtwagens en van EDS worden gesloten van woensdagochtend om 4.30 uur ’s ochtends tot en met 14 februari om 5.00 uur ’s ochtends.

Sleepdienst en loodsen

Verwacht wordt dat er ook bij de sleepdienst van het Havenbedrijf en de Brabo-bootmannen en dokloodsen een impact is. Bij de loodsen die voor de sluizen actief zijn, verwacht De Ridder geen hinder. 

Koen De Groof van Brabo licht toe: “Momenteel is het onduidelijk in welke mate er bij ons gestaakt wordt. Sommige medewerkers zijn gesyndiceerd, zij leggen allicht het werk neer. Veel scheepvaartbewegingen worden er niet verwacht. Die schepen die toch zouden bewegen binnen de haven, kunnen we wel helpen met het beschikbare personeel en materieel.” Om operationele congestie in de haven te vermijden, wordt de opvaart van zeeschepen dinsdagmiddag al vanaf 12.00 uur afgeremd.

Ook de ATO-terminal blijft dicht. “Veel activiteit viel er sowieso niet te verwachten”, zegt managing director Johan Gemels. “Bovendien blaast de vakbond verzamelen in een lokaal vlakbij onze terreinen. Dan is het beter om preventief dicht te blijven. Van discussie aan de poort wordt niemand beter.”

Antwerp Container Company (ACC) houdt woensdag eveneens de deuren gesloten. De administratie van het bedrijf blijft wel bereikbaar. 

Vliegende piketten

Onder de havenarbeiders is de stakingsbereidheid zeer groot, weet ABVV-secretaris Frank Moreels. “De dokwerkers zullen morgen niet werken, de activiteit in de haven zal minimaal zijn”, klinkt het. “Een groep militanten staat vanaf 5.00 uur klaar om vliegende piketten te organiseren bij bedrijven waar toch gewerkt zou worden, maar dat zal niet nodig zijn.” Wegblokkades komen er evenwel niet. 

Bij de expeditiebedrijven wordt gewoon gewerkt, maakt VEA-voorzitter Johan Proost zich sterk. “Voor de expediteurs is het morgen business as usual.” Ook GCL Maritime laat weten morgen gewoon open te zijn. 

De bonden plannen wel stakersposten aan de poort van enkele grote bedrijven. Op sociale media circuleren de namen van Fiege, Trafuco, DHL, Van Mieghem, Kuehne & Nagel en DHL. Ook willen de bonden actievoeren bij de busbedrijven in de streek, die onder andere voor De Lijn en de bedrijven in de haven het personeelvervoer doen. 

Michiel Leen