Michael Grancaric (Wijngaard Natie): “Veel leukere vondst dan drugs”

Wijngaard Natie vond tussen een lading Zweeds staal een ongewone verstekeling: een reizend beertje met de vraag om leuke dingen te doen. Fast Lines Belgium was bereid om Mr. Björn de stad Antwerpen te tonen en op zijn schip naar Ierland te zetten.

“Dit was een zó veel leukere vondst dan drugs”, lacht Michael Grancaric, verkoopverantwoordelijke van Wijngaard Natie in Antwerpen. “Tussen een lading Zweeds staal ontdekten we begin februari een teddybeer met rond zijn nek een kaartje. Daarop stond in het Zweeds en Engels de boodschap: 'Als je me vindt, doe dan iets leuks met mij.' Het bleek te gaan om een project van een klas van het tweede leerjaar. Op het internet vond ik sporen dat ‘Mr. Björn’ vooral in Zweden had rondgereisd. Het beertje poseerde onder meer met vippassagiers en de copiloot van Air Gotland.”

Na de vondst stuurde Grancaric enkele leuke foto’s naar de school. “Na enkele weken lieten de leerlingen weten dat ze al een tijd niet meer van Mr. Björn vernomen hadden. Ze waren opgelucht dat wij hem op reis goed hadden opgevangen.”

Catrien Scheers bedacht citytrip

“Toen vonden we het tijd om hem verder te laten reizen. We wilden hem graag in de transportsector houden en toen ik er met enkele mensen over sprak, sprong Catrien Scheers van rederij Fast Lines Belgium mee op de kar”, zegt Grancaric.

Zij bedacht eerst een heuse citytrip. “Na een rondje door de haven, trakteerden we Mr. Björn op chocolade, frietjes en een lekker bolleke De Koninck. Hij bezocht de zoo, het centraal station, de Cogels-Osylei en de Grote Markt. Vanop het Museum aan de Schelde (MAS) genoot hij van het adembenemende panorama van de stad. Hij was onder de indruk van de Schelde, de gigantische haven en de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. Hij werd verliefd op ons bier, lekker eten en natuurlijk de vriendelijke Antwerpenaars. Maar het weer was niet echt zijn ding, dus wilde hij verder reizen”, schrijft Scheers.

Guinness drinken

Na een eerste idee om Mr. Björn op een trein te zetten – zoals zijn illustere voorganger Paddington – werd gekozen voor de scheepvaart. “Donderdag 18 maart vertrok hij met Fast Lines Belgium op de maandelijkse Bel-Eir breakbulkdienst van de ASI All Weather Terminal in Antwerpen naar de haven van Drogheda in Ierland."

“Deze keer reist hij niet als verstekeling maar als bekende eregast op ‘Fast Sam’. We gaan ervan uit dat er in Ierland opnieuw iemand leuke dingen met hem zal doen. Hij mag er van ons gerust een lekkere Guinness drinken. En wie weet zien we hem ooit weer in België terug”, besluit Grangaric.

Roel Jacobus