
Willy De Decker geniet sinds vorige week van zijn pensioen na een lange carrière in de maritieme sector, bij Promotie Binnenvaart Vlaanderen en als expert van 'Multimodaal.Vlaanderen' (VIL). De meeste voldoening haalde hij uit de vele contacten.
De Decker studeerde politieke en sociale wetenschappen aan de Rijksuniversiteit Gent en startte zijn carrière, na eerst zijn legerdienst te hebben volbracht, bij Caterpillar in Grimbergen. “Daarna ben ik voor een van hun dealers voor de regio Afrika gaan werken. Anderhalf jaar ben ik daar gebleven, maar dat was telkens een moeilijke verplaatsing en om korter bij huis te zijn, ben ik in 1983 begonnen bij de maritieme agentuur Eiffe in Antwerpen en ben daar tien jaar gebleven. Toen de rederij Unithai waarvoor ik verantwoordelijk was van agent veranderde, ben ik samen met een collega mee overgestapt naar Van Doosselaere & Achten en ben daar gebleven van 1993 tot 2000. Toen ik onlangs op die periode terugblikte, kwam ik tot de vaststelling dat ik vreemd genoeg altijd conventionele scheepvaartlijnen heb vertegenwoordigd en nooit containers”.
Binnenvaart
In het najaar van 2000 ziet Willy De Decker in De Lloyd, de voorganger van Flows, een vacature van Promotie Binnenvaart Vlaanderen (PBV) voor het ontwikkelen van shortsea. “Er was toen nog niets van shortsea in Vlaanderen en ik moest dat mee promoten. Ik heb toen een selectieprocedure gevolgd en in september 2000 kon ik beginnen bij Promotie Shortsea Vlaanderen. In 2017 besliste de Vlaamse overheid om PBV op te doeken. Twee maand later werd een hele procedure opgestart om Multimodaal.Vlaanderen op te richten als afdeling van VIL. Midden juli 2017 kwam ik in contact met VIL en in september van dat jaar ben ik begonnen als multimodaal expert van Multimodaal.Vlaanderen met de focus op binnenvaart en shortsea. Daarna ben ik mij nog gaan bijscholen voor spoorvervoer en interne logistiek om die sectoren ook te begrijpen en er de nodige info over te vinden. Bijna vijf jaar heb ik als expert van Multimodaal Vlaanderen gewerkt. Vorig jaar hoorde ik via MyPension dat ik vanaf 1 mei 2022 met pensioen kon gaan en heb mijn dossier ingediend. Toen het stopte bij PBV vond ik dat mijn verhaal daar niet afgerond was. Bij Multimodaal.Vlaanderen heb ik wel dat gevoel. Later dit jaar moet de opdracht van Multimodaal.Vlaanderen voor de komende vijf jaar hernieuwd worden. Die tweede periode zal dan voor mijn opvolger zijn”, zegt De Decker.
Breed schieten
De grootste uitdaging van zijn carrière lag bij PBV. “Er was niets en we wisten niet hoe we de dingen moesten aanpakken. In het begin hebben we dan ook redelijk breed geschoten om achteraf selectiever tewerk te gaan. Hetzelfde verhaal bij VIL. Van het spoor kende ik niets. Daar was het echt de bedoeling om die modal shift te realiseren. Dat ging nog een stap verder. Een beetje in het verlengde van PBV maar dieper, door de bedrijven echt te helpen bij het uitwerken van hun modal shift."
Binnen acht seconden
De grootste voldoening haalde De Decker uit de menselijke contacten. “Contacten met mensen in de bedrijven, de haven en in productiesites. Ik heb daar een aantal goeie vrienden aan overgehouden. Tegenwoordig gaat alles zeer snel met de elektronische ontwikkelingen. Ik heb nog de eerste telex, de eerste gsm en het begin van de fax meegemaakt. Daardoor is het menselijk contact verminderd en dat is jammer. Voor mijn eerste dossier bij Eiffe ontving ik een brief van een klant voor zeevracht van materiaal naar Thailand. Die klant vroeg me om binnen de acht dagen te antwoorden. Nu moeten ze binnen acht seconden een antwoord hebben”, blikt hij nostalgisch terug.
“Bij Multimodaal.Vlaanderen had ik veel contacten waarvan ik veel geleerd heb. Dat is het fijne. Bepaalde mensen komen in het begin stuurs over maar eens je er een persoonlijk contact mee hebt, kan je samen dingen realiseren die eerst onmogelijk leken. Dat geeft een grote voldoening. Alles komt neer op die contacten”, benadrukt De Decker.
Geen zwart gat
Nu hij met pensioen is, kan hij zich met andere dingen bezighouden dan binnenvaart en shortsea. “Mijn pensioen gaat officieel in op 1 mei. Ik zal nu meer dingen kunnen doen met mijn kleinkinderen. Ik ben ook een verwoede lezer. Ik heb nog een halve bibliotheek die ik moet lezen. Daarnaast ben ik ook een verzamelaar van lp’s, cd’s en dvd’s en maak ik gebouwen met legostenen. Ik zal weer sporten, vooral fietsen want dat heb ik de laatste tijd wat verwaarloosd. Ik wil ook kinderen meer aanzetten tot lezen als vertelouder en ben lid van de lokale Heemkundige Kring. Ik heb dus geen schrik van het zwarte gat. De contacten met de vrienden uit de maritieme sector en de logistiek blijf ik onderhouden, al zal dat wat minder intens zijn. Het aantal negatieve mensen dat ik in heel mijn carrière ontmoet heb, is zeer beperkt. Ik wil dan ook iedereen bedanken voor de openheid en de ruimdenkendheid waarmee we zaken in gang hebben gezet”, besluit Willy De Decker.