Tom Dingenen (‘Dertigers’): tussen Antwerpse haven en tv-scherm

Nieuws, Mensen
Michiel Leen

In de tv-serie ‘Dertigers’ speelt Tom Dingenen het personage Bart, in het dagelijks leven runt hij A.Y.Surveys, een bedrijf dat controles doet van tanks en olieproducten. Een niet-alledaagse combinatie, maar Dingenen combineert het acteren al langer met zijn werk in de haven. Alleen gaat het sinds de start van ‘Dertigers’ net iets harder.

Echt Antwaarps Theater

“Tot nu toe was ik vooral actief in het theater, bij ‘Echt Antwaarps Theater’, wat ik ook blijf doen. Daarnaast speelde ik bijrollen in producties zoals “Zie mij graag.” 

Zijn rol in ‘Dertigers’ kreeg hij na verschillende audities. “Mijn personage Bart is een klassiek voorbeeld van ‘grote mond, klein hartje’. Hij weet het altijd beter, maar als het erop aan komt, staat hij er ook voor zijn vrienden. Hij is een familieman met een stabiele job en twee kinderen.”

Hoeveel Tom zit er in Bart, en omgekeerd? “De gezinssituatie is gelijk, maar zijn karakter is anders”, lacht Dingenen.

Anders dan je zou verwachten, is het voor Dingenen niet al te moeilijk om de opnames te combineren met zijn werk in de haven. “We wisten ruim op voorhand wanneer er gedraaid zou worden, zodat we alles konden inplannen. Gedurende een maand of vijf ben je er toch twee tot drie dagen per week mee bezig.”

Ondanks de populariteit van de reeks, heeft Tom vanuit de haven nog niet veel reactie gehad. “Veel van mijn klanten komen dan ook uit het buitenland. De kans dat zij VRT kijken is klein”, klinkt het.

The bad guy 

Er komt sowieso een tweede seizoen, en als alles te combineren valt, zou Tom graag nog meer rollen aannemen. Voltijds acteren lijkt hem minder evident. “De markt voor acteurs is in Vlaanderen redelijk beperkt. Daar moet je je toch van bewust zijn.”

Heeft hij een droomrol voor ogen? “Ik zou echt eens graag de bad guy spelen”, lacht Dingenen. “Misschien is dat een typische jongensdroom, maar dat zou ik echt plezant vinden.”

Michiel Leen