AET in Antwerpse haven bijt spits af in waterstofproject ‘Hydrolog’

Nieuws, Logistiek
Julie Desmet
Minister Hilde Crevits bevoorraadt elektrische terminaltrekker met waterstof uit mobiel tankstation
Minister Hilde Crevits bevoorraadt elektrische terminaltrekker met waterstof uit mobiel tankstation © Julie Desmet

Innovatieplatform VIL demonstreerde op Antwerp Euroterminal (AET) de bevoorrading van intern bedrijfstransport op waterstof via een mobiel tankstation. AET is de eerste binnen het project ‘Hydrolog’ die met waterstoftechnologie experimenteert.

Uit de onderzoeksresultaten van het project ‘Hydrolog‘ van het Vlaamse logistiek kenniscentrum VIL is gebleken dat brandstofcellen op waterstof uiterst geschikt zijn voor het aandrijven van zware elektrische transportmiddelen zoals terminaltrekkers, heftrucks en ander transportmaterieel.

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits woonde de ‘kick-off’ van Hydrolog bij en stak de handen uit de mouwen. Ter demonstratie mocht zij de elektrische terminaltrekker met brandstofcellen, die zware containers tot wel 36 ton op de terminal verplaatst, met waterstof voltanken. 

VIL gaat er prat op dat een mobiel waterstoftankstation drempelverlagend werkt voor de implementatie ervan. AET is een van de achttien bedrijven die deelneemt aan het proefproject en mocht de spits afbijten. Anderhalve week lang mocht de multipurpose terminaloperator op linkeroever de waterstoftechnologie van dichtbij ervaren. AET ‘experimenteerde’ zowel met het mobiel waterstoftankstation als met een elektrische trekker en vorklift op waterstof voor de handling van containers. 

Tanksnelheid

“Het tanken verloopt traag omdat het een mobiel tankstation is. De tanksnelheid is op termijn wel van cruciaal belang, maar de terminaltrekker zelf en vorklift vallen qua gebruik heel goed mee”, vertelt Yves De Larivière, CEO van Antwerp Euroterminal. “De toestellen zijn in normale werkomstandigheden ingezet. Er was geen enkel verschil te merken met de andere machines. Waterstof is actueler dan ooit, alleen kunnen we moeilijk inschatten of waterstof de brandstof van de toekomst is en het commercieel inzetbaar is.”

AET staat erom bekend fors in te zetten op groene energie en besteedde onder meer specifieke aandacht aan duurzaamheid van het nieuwbouwcomplex. De kranen zijn elektrisch en recent plaatste AET ook de paal van de eerste windmolen op zijn site. 

PSA Antwerp zal van 7 tot 27 mei als tweede in de reeks de Terberg waterstof terminaltrekker en mobiel waterstoftankstation testen op Europa Terminal. Het proefvoertuig zal containers tussen de terminal en het sluisplateau vervoeren. 

Julie desmet