Onbewuste fouten douaneaangifte niet meer strafrechtelijk vervolgd

Nieuws, Logistiek
Melanie De Vrieze

Het federale parlement keurde op 28 maart een wet goed die de Belgische douaneadministratie een meer faciliterende houding toelaat. Alfaport-Voka is al lang vragende partij om onbewuste overtredingen via een administratief proces recht te zetten, zoals dat ook de praktijk is in de meeste buurlanden. “Wettelijk kon tot voor deze aanpassing een douaneovertreding niet anders dan strafrechtelijk vervolgd worden”, zegt Stephan Vanfraechem, algemeen directeur van Alfaport-Voka (foto). “Terwijl in de meeste gevallen een louter administratieve fout en dus geen bewuste poging tot fraude aan de basis ligt van een douaneovertreding. Met de nieuwe wetgeving kunnen we nu, net zoals in onze buurlanden, een andere aanpak kiezen en bijvoorbeeld de aangever de kans geven de fout recht te zetten.”

Dit artikel is exclusief voor abonnees.

Kies een formule en krijg toegang tot alle artikels. Of log in als abonnee.

PARTICULIER
€325,00275,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met 1 login. Perfect voor mensen met een gezonde interesse in onze sector. (Geen factuur)
ONDERWIJS
Student 0,00 /jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels. Geschikt voor studenten en docenten in voltijdse dagopleidingen voor de logistieke sector.
PROFESSIONAL
325,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met 1 login. Perfect voor consultants en zelfstandigen.
BEDRIJVEN
Vanaf 480,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met meerdere logins. Perfect voor organisaties met nood aan meerdere logins.
ZAKELIJK ABONNEMENT VOOR GROTE ONDERNEMINGEN
 
Als grote onderneming hebt u meer dan 6 logins nodig. We helpen u graag verder via een offerte op maat. Contacteer ons via abonnementen@flows.be.