Lineas actief in last mile en internationaal transport haven Rotterdam

Nieuws, Logistiek
Koen Heinen

Lineas was al actief in Nederland, en nu krijgt het een stevige voet aan de grond in de haven van Rotterdam. De operator zet drie krachtige locomotieven in om de hogere volumes in de toekomst op te vangen.

Naast het haveninterne spoorvervoer, biedt Lineas ook aansluiting naar Antwerpen, waar kleinere spoorvolumes via het eigen Green Xpress-netwerk aansluiting krijgen naar verschillende internationale bestemmingen. Het gaat onder meer om het Ruhrgebied, Saksen, Zwitserland, Frankrijk, Oost-Europa, Balkan en Scandinavië.

Ruhrgebied

De Rotterdamse haven is via de Betuwelijn rechtstreeks per spoor verbonden met het Ruhrgebied. De spoorlijn kampt echter met capaciteitsbeperkingen als gevolg van de capaciteitsuitbreiding op het Duitse tracé. Met Lineas krijgen de vervoerders nu een alternatief voor deze bestemming.

Antwerpen

In maart 2016 werd Lineas, toen nog B Logistics, door Havenbedrijf Antwerpen uitgekozen voor een proefproject als havenspooroperator om het verspreid vervoer te optimaliseren. Ondertussen werkt het Havenbedrijf met Railport Antwerpen aan een nieuwe spoorstrategie voor de haven.

Koen Heinen