Met een druk op de rode knop openden (op foto van links naar rechts) Jean-Frédéric Brion, CEO van Conti7, Jacques Vandermeiren, gedelegeerd bestuurder van het Havenbedrijf, Havenschepen Annick De Ridder, Guy Van Dyck, general manager Edm. Van Dyck & Sons en Paul Feys, CEO van Zuidnatie de poort van het Antwerp Railhouse. Zo kon een eerste trein het magazijn officieel ‘inrijden’ (zie tweede foto).
Antwerp Railhouse bestaat uit twee intermodale magazijnen op een site van 30.000 m² aan het Churchilldok. Een eerste magazijn van 6.300 m² is uitgerust met een automatische 40-tons brugkraan met magneten voor de behandeling van staalproducten. Dit magazijn is momenteel al goed gevuld met staalplaten van het staalbedrijf NLMK uit Clabecq. De staalplaten worden vanuit de productiesite per spoor aangevoerd naar het Antwerp Railhouse en van daaruit verdeeld in Europa. Het tweede magazijn heeft een oppervlakte van 8.000 m² en dient als container freight station (cfs) en voor crossdockoperaties.
“Dit is het resultaat van drie Antwerpse bedrijven die hun kernactiviteiten hebben gebundeld in iets revolutionairs”, benadrukte Jean-Frédéric Brion in zijn openingstoespraak. Hij verwees ook naar de gelijkenis tussen de drie ondernemingen, alle drie familiale bedrijven. “We zijn een goed geolied team. Ons werk is onze passie en we geloven er sterk in dat differentiatie de sleutel is. Met dit Antwerp Railhouse bieden we ook een antwoord op het mobiliteitsprobleem. Transport per spoor en barge zullen in de komende jaren aan belang winnen. We willen in de toekomst nog dergelijke magazijnen bouwen in Europa en wereldwijd om zo een bijdrage te leveren aan een schonere wereld”, benadrukte hij.
‘Breakbulk is back’
Jacques Vandermeiren herhaalde in zijn toespraak wat hij even tevoren bij de opening van de breakbulkbeurs Antwerp XL had gezegd: “Breakbulk is back”. Breakbulk is volgens hem een passie die veel mensen delen. “De troeven van Antwerpen op dat vlak zijn hier samengebracht in dit ambitieuze project. Ik ben ervan overtuigd dat in een complexe wereld de nood om samen te werken hoog is om de uitdagingen aan te gaan”, benadrukte hij. Hij drukte tot slot de hoop uit dat dit als voorbeeld kan dienen voor andere spelers in de haven.
Opportuniteit voor modal shift
Havenschepen Annick De Ridder ziet in het Antwerp Railhouse een nieuwe opportuniteit voor een modal shift. “De zone aan het Churchilldok beschikt over een van de beste spooraansluitingen. Voor de Oosterweelwerken, die pas gestart zijn, zijn structurele oplossingen nodig. Met de opening van dit spoormagazijn bewijzen de verschillende partners dat ze in spoorvervoer geloven”, zei ze. De havenschepen had het ook over passie en samenwerking. “Onze havengemeenschap is gedreven door passie. Het sleutelwoord is samenwerking”, besloot ze.
Koen Heinen