Containerschip verliest containers bij aanvaring Ringbrug Tisselt

Nieuws, Binnenvaart
Koen Heinen
Ringbrug Willebroek - PZ Rivierland
Ringbrug Willebroek – PZ Rivierland © PZ Rivierland

Een containerschip is in de late avond van maandag 8 mei tegen de Ringbrug gevaren op het Zeekanaal Brussel-Schelde in Tisselt. Een vrachtwagen kon een omhoog gekomen deel van de brug niet ontwijken. Twee containers van het schip belandden in het water.

Een containerschip met bestemming het Insteekdok langs het Zeekanaal in Vilvoorde, is om nog onbekende reden tegen de Ringbrug gevaren. Daarbij kwam een deel van de brug omhoog. Een vrachtwagen die op dat moment passeerde, is op het brugdeel ingereden. De chauffeur raakte lichtgewond.

Containers

Bij de aanvaring vielen twee lege containers van het schip in het water. Die werden met een kraan uit het water gevist en terug op het schip geplaatst. Het schip is uit eigen kracht onder de brug uitgeraakt en heeft zijn weg naar het Insteekdok verdergezet.

Geen schade

In de loop van dinsdagochtend konden zowel het verkeer op de brug als het scheepvaartverkeer weer vrijgegeven worden. Volgens De Vlaamse Waterweg was uit een eerste inspectie gebleken dat de brug geen schade had opgelopen. “In de loop van de dag vindt een tweede, grondigere inspectie plaats om zeker te zijn dat er effectief geen schade is. Het wegverkeer kan daardoor korte tijd hinder ondervinden”, zegt Carolien Peelaerts van De Vlaamse Waterweg.

Eind december kwam een containerschip ook al in aanvaring met de Europabrug in Vilvoorde en niet lang daarna raakte ook de Budabrug in de haven van Brussel zwaar beschadigd door een aanvaring met een binnenschip.