30 miljoen euro voor zes innovatieve waterstofprojecten

Nieuws, Varia
Bart Meyvis
Windmolenpark DEME
Windmolenpark DEME © DEME

Zes innovatieve projecten rond groene waterstof krijgen samen 30 miljoen euro van de federale regering. Onder andere DEME, Colruyt, imec en Fluxys werden geselecteerd uit 36 bedrijven.

De federale regering lanceerde vorig jaar een eerste oproep voor innovatieve projecten rond de productie, het transport en het gebruik van waterstof. “De regering maakt daar in totaal 50 miljoen euro voor vrij, geld uit het Europese relanceplan”, zegt minister van energie Tinne Van der Straeten. “De eerste projectoproep is goed voor 30 miljoen euro, met een maximum van 15 miljoen euro per project. Zesendertig bedrijven, academische instellingen en consortia dienden een project in, de regering heeft er nu zes geselecteerd.”

Ecosysteem

Het gaat onder meer om een consortium rond John Cockerill, de machinebouwgroep met hoofdzetel in Seraing, die een compleet ecosysteem rond de Belgische waterstofstrategie wil creëren met productiecapaciteit en een toeleveringsketen. Ook Storm, een project op de site van metaalbedrijf Umicore in Olen, krijgt subsidies, net als een consortium rond staaldraadproducent Bekaert, dat flexibele composietleidingen met staalkoord wil versterken om staalvermoeiing door het vervoer van waterstof tegen te gaan.

Tot slot krijgen ook Bekaert en John Cockerill samen met Colruyt, baggeraar DEME en onderzoeksinstellingen imec en Vito subsidies voor onderzoek naar elektrolysetechnologie voor de productie van waterstof, net als een groep rond onder meer energieleverancier Luminus en gasnetbeheerder Fluxys voor een project rond het koolstofvrij maken van methaan. Later dit jaar volgt een tweede en laatste projectoproep.

Waterstofrevolutie

Dat sterkhouders in de Belgische industrieprojecten rond waterstof deels gefinancierd zien, is geen toeval. Van der Straeten tracht België al een hele tijd vooraan het Europese peloton te positioneren in de race rond groene waterstof. “De zes winnende projecten versterken de positie van België als leider in de waterstofrevolutie”, zegt Verstraeten. “Dat is “cruciaal om onze industrie in België te verankeren.” Volgens staatssecretaris voor Relance Thomas Dermine (PS) hebben de Belgische bedrijven “het potentieel om met hun technologie de Belgische exportkampioenen van morgen te worden.”

De federale regering keurde in het najaar van 2021 een waterstofstrategie goed. Ze wil van ons land een in- en doorvoerhub voor groene waterstof maken. Die wordt gemaakt op basis van wind- en zonne-energie die de overheid wil importeren uit landen als Namibië of Oman.