Alfaport Voka over stikstof: “Drama voor hele economie in de maak”

Nieuws, Varia
Koen Dejaeger
Alfaport Voka - Stephan Vanfraechem
Alfaport Voka – Stephan Vanfraechem © Alfaport Voka

Alfaport Voka waarschuwt voor “een drama voor de hele economie”. De Antwerpse federatie reageert daarmee op de beslissing van de Antwerpse bestendige deputatie om de behandeling van vergunnings­aanvragen maximaal uit te stellen zolang het Vlaams Parlement geen stikstofdecreet heeft goedgekeurd.

“Al maanden waarschuwen experts dat een stikstofdecreet cruciaal is om op korte termijn een totale vergunningenstop af te wenden”, klinkt het in een persbericht van Alfaport Voka. “Het lijkt erop dat die vrees nu waarheid wordt met de beslissing van de Antwerpse bestendige deputatie.” Gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA) liet in de krant De Tijd optekenen dat “de provincie de behandeling van vergunningsaanvragen uitstelt of de beslissingstermijn verlengt”. De deputatie hanteert die werkwijze zolang het Vlaams Parlement geen stikstofdecreet heeft goedgekeurd.

“Zij die riepen dat het doemscenario van een totale vergunningenstop fictie was, krijgen nu pijnlijk ongelijk”, zegt Alfaport Voka-directeur Stephan Vanfraechem. “Het is met andere woorden geen vijf voor twaalf meer; neen, we zijn de deadline al ruimschoots voorbij. Voor de industrie maar ook voor de noodzakelijke infrastructuurwerken in de haven is dat een drama.”

Lijdensweg

De Vlaamse regering ging eind juli 2023 met een stikstofpatstelling het zomerreces in. Midden juli nog weigerde CD&V zijn handtekening te zetten onder het eerder in maart afgesproken stikstofakkoord. Daarop probeerde Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) een aantal beslissingen eigenhandig door te drukken via ministeriële instructies, die ze later opnieuw introk.

Op 20 juli 2023 raakte bekend dat de Raad voor Vergunningsbetwistingen de omgevingsvergunning voor de nieuwe ethaankraker ‘Project One’ van de Britse chemiereus INEOS in de Antwerpse haven, had vernietigd. De Vlaamse regering kreeg toen zes maanden de tijd om opnieuw een vergunningsaanvraag in te dienen.

Impasse

De vernietiging van de vergunning voor het miljardenproject van INEOS, kwam in werkgeverskringen hard aan. Ook het uitblijven van een stikstofdecreet is nefast voor de economie, klinkt het. “Dit is zowat het ergst denkbare scenario voor de economie in onze regio. En eigenlijk voor het hele investeringsimago van Vlaanderen wereldwijd”, aldus Alfaport Voka, dat aandringt bij de Vlaamse regering om heel snel een uitweg uit de impasse te zoeken.

“Een ontwerp van stikstofdecreet ligt vandaag voor in het Vlaams parlement. Als de Raad van State geen onoverkomelijke opmerkingen formuleert, kan het stikstofdecreet in principe onmiddellijk worden goedgekeurd”, klinkt het bij Alfaport Voka.

Geen ultimatum

Om het voortbestaan van het project te verzekeren, moet chemiereus INEOS intussen wel op zoek naar 400 miljoen euro. Het bedrijf heeft het geld nodig om de rekeningen te betalen die blijven binnenkomen voor de werf, die stilgelegd is door de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Omdat de vergunning vernietigd is, betalen de banken niet langer geld uit van de bestaande leningen.

INEOS-topman Jim Ratcliffe had daarover al topoverleg met premier Alexander De Croo, Vlaams minister-president Jan Jambon en Antwerps burgemeester Bart De Wever. Het bedrijf benadrukt in een schriftelijke reactie wel dat het “geen ultimatum gesteld heeft” om een Vlaamse waarborg te krijgen voor de bouw van een ethaankraker in de Antwerpse haven.

Liquiditeit

“Wel is er de absolute noodzaak om acuut een oplossing te vinden voor de liquiditeitsproblematiek”, luidt het bij INEOS. Doordat de omgevingsvergunning voor de veelbesproken kraker werd vernietigd, zijn volgens het bedrijf de bestaande kredietlijnen bevroren.

“Daardoor moet INEOS dringend op zoek naar een overbruggingskrediet. Want de rekeningen blijven doorlopen ten belope van 100 miljoen euro per maand. Daarom is het bijzonder belangrijk dat het bedrijf snel over een nieuwe vergunning beschikt, de voorwaarde om weer aanspraak te kunnen maken op de bestaande schuldfinanciering.”

Het bedrijf kreeg van Vlaanderen een waarborg van 500 miljoen euro. Daarvan werd al 75 miljoen geactiveerd. Het resterende bedrag is beschikbaar als waarborg voor het overbruggingskrediet.

Alfaport Voka over stikstof: “Drama voor hele economie in de maak” – Flows

Alfaport Voka over stikstof: “Drama voor hele economie in de maak”

Nieuws, Varia
Koen Dejaeger
Alfaport Voka - Stephan Vanfraechem
Alfaport Voka – Stephan Vanfraechem © Alfaport Voka

Alfaport Voka waarschuwt voor “een drama voor de hele economie”. De Antwerpse federatie reageert daarmee op de beslissing van de Antwerpse bestendige deputatie om de behandeling van vergunnings­aanvragen maximaal uit te stellen zolang het Vlaams Parlement geen stikstofdecreet heeft goedgekeurd.

“Al maanden waarschuwen experts dat een stikstofdecreet cruciaal is om op korte termijn een totale vergunningenstop af te wenden”, klinkt het in een persbericht van Alfaport Voka. “Het lijkt erop dat die vrees nu waarheid wordt met de beslissing van de Antwerpse bestendige deputatie.” Gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA) liet in de krant De Tijd optekenen dat “de provincie de behandeling van vergunningsaanvragen uitstelt of de beslissingstermijn verlengt”. De deputatie hanteert die werkwijze zolang het Vlaams Parlement geen stikstofdecreet heeft goedgekeurd.

“Zij die riepen dat het doemscenario van een totale vergunningenstop fictie was, krijgen nu pijnlijk ongelijk”, zegt Alfaport Voka-directeur Stephan Vanfraechem. “Het is met andere woorden geen vijf voor twaalf meer; neen, we zijn de deadline al ruimschoots voorbij. Voor de industrie maar ook voor de noodzakelijke infrastructuurwerken in de haven is dat een drama.”

Lijdensweg

De Vlaamse regering ging eind juli 2023 met een stikstofpatstelling het zomerreces in. Midden juli nog weigerde CD&V zijn handtekening te zetten onder het eerder in maart afgesproken stikstofakkoord. Daarop probeerde Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) een aantal beslissingen eigenhandig door te drukken via ministeriële instructies, die ze later opnieuw introk.

Op 20 juli 2023 raakte bekend dat de Raad voor Vergunningsbetwistingen de omgevingsvergunning voor de nieuwe ethaankraker ‘Project One’ van de Britse chemiereus INEOS in de Antwerpse haven, had vernietigd. De Vlaamse regering kreeg toen zes maanden de tijd om opnieuw een vergunningsaanvraag in te dienen.

Impasse

De vernietiging van de vergunning voor het miljardenproject van INEOS, kwam in werkgeverskringen hard aan. Ook het uitblijven van een stikstofdecreet is nefast voor de economie, klinkt het. “Dit is zowat het ergst denkbare scenario voor de economie in onze regio. En eigenlijk voor het hele investeringsimago van Vlaanderen wereldwijd”, aldus Alfaport Voka, dat aandringt bij de Vlaamse regering om heel snel een uitweg uit de impasse te zoeken.

“Een ontwerp van stikstofdecreet ligt vandaag voor in het Vlaams parlement. Als de Raad van State geen onoverkomelijke opmerkingen formuleert, kan het stikstofdecreet in principe onmiddellijk worden goedgekeurd”, klinkt het bij Alfaport Voka.

Geen ultimatum

Om het voortbestaan van het project te verzekeren, moet chemiereus INEOS intussen wel op zoek naar 400 miljoen euro. Het bedrijf heeft het geld nodig om de rekeningen te betalen die blijven binnenkomen voor de werf, die stilgelegd is door de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Omdat de vergunning vernietigd is, betalen de banken niet langer geld uit van de bestaande leningen.

INEOS-topman Jim Ratcliffe had daarover al topoverleg met premier Alexander De Croo, Vlaams minister-president Jan Jambon en Antwerps burgemeester Bart De Wever. Het bedrijf benadrukt in een schriftelijke reactie wel dat het “geen ultimatum gesteld heeft” om een Vlaamse waarborg te krijgen voor de bouw van een ethaankraker in de Antwerpse haven.

Liquiditeit

“Wel is er de absolute noodzaak om acuut een oplossing te vinden voor de liquiditeitsproblematiek”, luidt het bij INEOS. Doordat de omgevingsvergunning voor de veelbesproken kraker werd vernietigd, zijn volgens het bedrijf de bestaande kredietlijnen bevroren.

“Daardoor moet INEOS dringend op zoek naar een overbruggingskrediet. Want de rekeningen blijven doorlopen ten belope van 100 miljoen euro per maand. Daarom is het bijzonder belangrijk dat het bedrijf snel over een nieuwe vergunning beschikt, de voorwaarde om weer aanspraak te kunnen maken op de bestaande schuldfinanciering.”

Het bedrijf kreeg van Vlaanderen een waarborg van 500 miljoen euro. Daarvan werd al 75 miljoen geactiveerd. Het resterende bedrag is beschikbaar als waarborg voor het overbruggingskrediet.