Ladingdieven riskeren 45 maanden cel voor buit van 1,7 miljoen euro

Nieuws, Transport
Yannick De Spiegeleir
Hamer wetboek rechtbank
Hamer wetboek rechtbank © pixabay

De rechtbank van Hasselt heeft een celstraf van 45 maanden en 2.000 euro boete gevorderd voor de vermoedelijke leden van een Albanese bende ladingdieven. Ze stalen vorig jaar cosmetica-artikelen uit een truck ter waarde van 1,7 miljoen euro.

De grote ladingdiefstal gebeurde in de nacht van 15 op 16 maart 2022 aan een parking in Heusden-Zolder. Er was een gat gemaakt aan de achterzijde van een vrachtwagen, waarvan de chauffeur een rustperiode had ingelast om ’s anderendaags naar Estée Lauder in Westerlo door te rijden. Maar liefst negen palletten verdwenen uit de laadruimte. Die werden overgeladen in twee andere vrachtwagens. De voertuigen en inzittenden werden op camerabeelden gezien. De nummerplaten konden nadien via de ANPR-camera’s gevolgd worden, schrijft persagentschap Belga.

Betrapt

Een nacht eerder was er ook een poging tot ladingdiefstal in Heusden-Zolder. Er waren gaten geboord in de laadruimte van een Duitse vrachtwagen, die volgeladen was met gereedschappen van het merk Makita. De truckchauffeur betrapte de dieven. Het parket linkte de mannen ook aan dat feit. De vijf bleken te verblijven in een huurwoning in Grimbergen. De 43-jarige Renato I. had een gsm op zak met daarin foto’s van een Tom Ford Black Orchid parfum en van een ander cosmeticaproduct. De twee foto’s waren rond 2.30 uur en 5.15 uur genomen. Zijn DNA werd teruggevonden in de Mercedes.

Brucargo

In de nacht van 5 op 6 mei 2022 gebeurde er een poging tot ladingdiefstal van rookwaren in Houyet in de provincie Namen. Op 6 mei 2022 werd aan Brucargo een voertuig gecontroleerd met twee beklaagden aan boord. Het parket verdenkt het vijftal ook van heling. De verhuurder van het huis in Grimbergen had enkele flessen cognac Martell cadeau gekregen. Volgens het parket maakten die flessen cognac deel uit van een gestolen partij van 1.980 flessen cognac die eind oktober 2019 gestolen was. Verder lagen in een opslagplaats in Zaventem gestolen goederen. De gsm’s van de beklaagden werden telkens gecapteerd in de buurt van de feiten.

Gedurende het onderzoek door de Limburgse federale gerechtelijke politie (FGP) hadden de mannen de lippen stijf op elkaar gehouden, maar op hun proces maandag 19 juni 2023 bleken de drie aangehouden Albanezen tot inkeer te zijn gekomen. Ze betuigden hun spijt en boden hun excuses aan. De verdediging vroeg het effectieve deel van de celstraf te beperken tot de intussen ruim 13 maanden hechtenis en de rest met uitstel uit te spreken. Het vonnis volgt over enkele weken.

Ladingdieven riskeren 45 maanden cel voor buit van 1,7 miljoen euro – Flows

Ladingdieven riskeren 45 maanden cel voor buit van 1,7 miljoen euro

Nieuws, Wegtransport
Yannick De Spiegeleir
Hamer wetboek rechtbank
Hamer wetboek rechtbank © pixabay

De rechtbank van Hasselt heeft een celstraf van 45 maanden en 2.000 euro boete gevorderd voor de vermoedelijke leden van een Albanese bende ladingdieven. Ze stalen vorig jaar cosmetica-artikelen uit een truck ter waarde van 1,7 miljoen euro.

De grote ladingdiefstal gebeurde in de nacht van 15 op 16 maart 2022 aan een parking in Heusden-Zolder. Er was een gat gemaakt aan de achterzijde van een vrachtwagen, waarvan de chauffeur een rustperiode had ingelast om ’s anderendaags naar Estée Lauder in Westerlo door te rijden. Maar liefst negen palletten verdwenen uit de laadruimte. Die werden overgeladen in twee andere vrachtwagens. De voertuigen en inzittenden werden op camerabeelden gezien. De nummerplaten konden nadien via de ANPR-camera’s gevolgd worden, schrijft persagentschap Belga.

Betrapt

Een nacht eerder was er ook een poging tot ladingdiefstal in Heusden-Zolder. Er waren gaten geboord in de laadruimte van een Duitse vrachtwagen, die volgeladen was met gereedschappen van het merk Makita. De truckchauffeur betrapte de dieven. Het parket linkte de mannen ook aan dat feit. De vijf bleken te verblijven in een huurwoning in Grimbergen. De 43-jarige Renato I. had een gsm op zak met daarin foto’s van een Tom Ford Black Orchid parfum en van een ander cosmeticaproduct. De twee foto’s waren rond 2.30 uur en 5.15 uur genomen. Zijn DNA werd teruggevonden in de Mercedes.

Brucargo

In de nacht van 5 op 6 mei 2022 gebeurde er een poging tot ladingdiefstal van rookwaren in Houyet in de provincie Namen. Op 6 mei 2022 werd aan Brucargo een voertuig gecontroleerd met twee beklaagden aan boord. Het parket verdenkt het vijftal ook van heling. De verhuurder van het huis in Grimbergen had enkele flessen cognac Martell cadeau gekregen. Volgens het parket maakten die flessen cognac deel uit van een gestolen partij van 1.980 flessen cognac die eind oktober 2019 gestolen was. Verder lagen in een opslagplaats in Zaventem gestolen goederen. De gsm’s van de beklaagden werden telkens gecapteerd in de buurt van de feiten.

Gedurende het onderzoek door de Limburgse federale gerechtelijke politie (FGP) hadden de mannen de lippen stijf op elkaar gehouden, maar op hun proces maandag 19 juni 2023 bleken de drie aangehouden Albanezen tot inkeer te zijn gekomen. Ze betuigden hun spijt en boden hun excuses aan. De verdediging vroeg het effectieve deel van de celstraf te beperken tot de intussen ruim 13 maanden hechtenis en de rest met uitstel uit te spreken. Het vonnis volgt over enkele weken.