Voormalig topman van Belgian Pakhoed (Vopak) André Casteels overleden

Nieuws, Mensen
Julie Desmet
André Casteels
André Casteels © Casteels

André Casteels, voormalig oud-directeur van het toenmalige Belgian Pakhoed in Antwerpen, is op 9 januari 2024 in Wilrijk overleden. Hij werd 90 jaar.

André Casteels begon zijn carrière bij Belgian Pakhoed – vandaag bekend als tankterminaloperator Koninklijke Vopak – in 1969 nadat hij al zijn sporen had verdiend bij diverse andere logistieke dienstverleners in Antwerpen. Samen met Leo Vermeiren ondersteunde hij de toenmalige algemeen directeur Jan Spaas, als onderdirecteur.

Casteels werd ook verkozen tot directielid van de Vereniging van Expediteurs Antwerpen (VEA), vandaag bekend als Forward Belgium, onder toenmalig voorzitter André de Laet en met Frank Bogaerts als directeur. Op vraag van het Bureau van VEA heeft André Casteels diverse mandaten aanvaard en ingevuld, onder andere in Cepa, SIWHA en de Compensatiekas.

Hij reisde de wereld rond om bestaande klanten te bezoeken en nieuwe klanten te werven. Als vooraanstaand vertegenwoordiger van de logistiek in Antwerpen nam hij eveneens geregeld deel aan de wereldreizen van ASSIPORT, het promotieorgaan van de privé-ondernemingen in de Antwerpse haven (1984-1994). Deze handelsmissies werden gewoonlijk geleid door de gouverneur van Antwerpen en de Antwerpse schepen voor Haven en Industrie.

In 1988 werd André Casteels algemeen directeur/gedelegeerd bestuurder toen Jan Spaas met
pensioen ging. Onder zijn impuls investeerde Belgian Pakhoed in de bouw van diverse magazijnen voor
moderne logistieke dienstverlening en later in de bouw van specifieke magazijnen voor veilige opslag van chemische producten. Het eerste van die reeks speciale magazijnen werd officieel geopend in 1989 met onder andere Eddy Bruyninckx (toenmalig CEO van het Havenbedrijf Antwerpen) als een van de aanwezige prominenten. Naderhand volgden nog een aantal van die magazijnen onder meer in Berendrecht.

In 1995 besliste André Casteels, na een rijke carrière, om op zijn beurt met pensioen te gaan. Hij werd opgevolgd door Tony Geudens.

Familieman

“Papa stond zowel binnen als buiten de havengemeenschap bekend als een warm persoon waar je op kon rekenen”, vertelt Martine Casteels. “Hij was streng, maar rechtvaardig en werd graag gezien door de havenarbeiders, alsook door zijn collega’s binnen het managementteam. Veel van zijn nationale en internationale kennissen werden vrienden voor het leven.”

André waardeerde de eenvoudige dingen in het leven zoals lekker eten en drinken. Hij was ook een echte familieman. “Papa was een selfmade man. Hij ging maar tot zijn zestiende naar school en studeerde verder via avondonderwijs om zijn echtgenote en kinderen een mooie toekomst te kunnen geven”, vertelt ze.

“Papa was een harde werker en hij zorgde ervoor dat we nooit iets tekort kwamen”, gaat ze verder. “Hij was heel fier op zijn vier kinderen en tien kleinkinderen.”

André Casteels werd geboren in Antwerpen op 23 augustus 1933 en overleed op 9 januari 2024 in GZA Sint-Augustinus in Wilrijk. De uitvaartplechtigheid vindt plaats in de Sint-Benedictuskerk, Dorpsstraat 1 in Mortsel op dinsdag 16 januari 2024 om 11.00 uur. Samenkomst en gelegenheid tot groeten in de kerk is mogelijk vanaf 10.30 uur.

De redactie van Flows biedt aan de nabestaanden haar medeleven aan.

Voormalig topman van Belgian Pakhoed (Vopak) André Casteels overleden – Flows

Voormalig topman van Belgian Pakhoed (Vopak) André Casteels overleden

Nieuws, Mensen
Julie Desmet
André Casteels
André Casteels © Casteels

André Casteels, voormalig oud-directeur van het toenmalige Belgian Pakhoed in Antwerpen, is op 9 januari 2024 in Wilrijk overleden. Hij werd 90 jaar.

André Casteels begon zijn carrière bij Belgian Pakhoed – vandaag bekend als tankterminaloperator Koninklijke Vopak – in 1969 nadat hij al zijn sporen had verdiend bij diverse andere logistieke dienstverleners in Antwerpen. Samen met Leo Vermeiren ondersteunde hij de toenmalige algemeen directeur Jan Spaas, als onderdirecteur.

Casteels werd ook verkozen tot directielid van de Vereniging van Expediteurs Antwerpen (VEA), vandaag bekend als Forward Belgium, onder toenmalig voorzitter André de Laet en met Frank Bogaerts als directeur. Op vraag van het Bureau van VEA heeft André Casteels diverse mandaten aanvaard en ingevuld, onder andere in Cepa, SIWHA en de Compensatiekas.

Hij reisde de wereld rond om bestaande klanten te bezoeken en nieuwe klanten te werven. Als vooraanstaand vertegenwoordiger van de logistiek in Antwerpen nam hij eveneens geregeld deel aan de wereldreizen van ASSIPORT, het promotieorgaan van de privé-ondernemingen in de Antwerpse haven (1984-1994). Deze handelsmissies werden gewoonlijk geleid door de gouverneur van Antwerpen en de Antwerpse schepen voor Haven en Industrie.

In 1988 werd André Casteels algemeen directeur/gedelegeerd bestuurder toen Jan Spaas met
pensioen ging. Onder zijn impuls investeerde Belgian Pakhoed in de bouw van diverse magazijnen voor
moderne logistieke dienstverlening en later in de bouw van specifieke magazijnen voor veilige opslag van chemische producten. Het eerste van die reeks speciale magazijnen werd officieel geopend in 1989 met onder andere Eddy Bruyninckx (toenmalig CEO van het Havenbedrijf Antwerpen) als een van de aanwezige prominenten. Naderhand volgden nog een aantal van die magazijnen onder meer in Berendrecht.

In 1995 besliste André Casteels, na een rijke carrière, om op zijn beurt met pensioen te gaan. Hij werd opgevolgd door Tony Geudens.

Familieman

“Papa stond zowel binnen als buiten de havengemeenschap bekend als een warm persoon waar je op kon rekenen”, vertelt Martine Casteels. “Hij was streng, maar rechtvaardig en werd graag gezien door de havenarbeiders, alsook door zijn collega’s binnen het managementteam. Veel van zijn nationale en internationale kennissen werden vrienden voor het leven.”

André waardeerde de eenvoudige dingen in het leven zoals lekker eten en drinken. Hij was ook een echte familieman. “Papa was een selfmade man. Hij ging maar tot zijn zestiende naar school en studeerde verder via avondonderwijs om zijn echtgenote en kinderen een mooie toekomst te kunnen geven”, vertelt ze.

“Papa was een harde werker en hij zorgde ervoor dat we nooit iets tekort kwamen”, gaat ze verder. “Hij was heel fier op zijn vier kinderen en tien kleinkinderen.”

André Casteels werd geboren in Antwerpen op 23 augustus 1933 en overleed op 9 januari 2024 in GZA Sint-Augustinus in Wilrijk. De uitvaartplechtigheid vindt plaats in de Sint-Benedictuskerk, Dorpsstraat 1 in Mortsel op dinsdag 16 januari 2024 om 11.00 uur. Samenkomst en gelegenheid tot groeten in de kerk is mogelijk vanaf 10.30 uur.

De redactie van Flows biedt aan de nabestaanden haar medeleven aan.