
De douane gaat in beroep tegen de recente vrijspraak voor rederij CMA CGM in een zaak van grootschalige sigarettensmokkel. De Antwerpse Scheepvaartvereniging is het niet eens met die gang van zaken.
Rederij CMA CGM ontsnapte recent aan een monsterboete in een zaak van grootschalige sigarettensmokkel. Zowel moederbedrijf CMA CGM sa als CMA CGM Belgium en de Turkse CMA CGM Deniz Acentelig werden voor de correctionele rechtbank van Antwerpen gedagvaard voor de illegale invoer van 152 miljoen sigaretten zonder geldige takszegel. De lading werd in 2018 aangetroffen op de PSA-terminal en bleek te zijn voorzien van vervalste documenten. De douane was van mening dat de rederijen ook verantwoordelijkheid droegen in de zaak, ook al was de medewerker die voor de vervalsingen verantwoordelijk was, inmiddels ontslagen.
42 miljoen euro invoerrechten
In eerste instantie een opsteker voor CMA CGM, want de boetes voor het ontduiken van zo'n 42 miljoen euro aan invoerrechten kunnen oplopen tot in de miljarden euro's. Nu blijkt evenwel dat de FOD Financiën in beroep gaat tegen de uitspraak. De Antwerpse Scheepvaartvereniging (ASV) is het niet eens met die gang van zaken. Op haar LinkedIn-pagina klinkt het als volgt: "We vechten al jarenlang tegen de praktijk van de Belgische douane om in geval van smokkel ook de scheepsagent en de rederij aan te spreken. De rechter oordeelde weerom terecht dat er geen sprake is van betrokkenheid van deze partijen." De FOD is evenwel van mening dat er voldoende argumenten zijn voor een beroepsprocedure. Over welke elementen het gaat, houdt de overheid liever voor het debat in de rechtszaal.
Michiel Leen