Aantal zeeschepen op lng neemt fors toe, ook in containersegment

Nieuws, Scheepvaart
Koen Heinen
Ontwerp autocarrier Wallenius
Ontwerp autocarrier Wallenius © Knud E. Hansen

Volgens het classificatiebureau DNV zijn er momenteel 350 schepen in bestelling die op lng kunnen varen, waarvan 72 containerschepen. Alleen al dit jaar zijn er 149 zeeschepen op lng besteld. Ruim 200 schepen varen al op lng.

De voorbije maand juni was een recordmaand wat het aantal nieuwe bestellingen voor schepen op lng betreft, zo meldt Schuttevaer. Die maand werden er 33 besteld en in juli nog eens 21. DNV verwacht dat als het aantal bestellingen aan dit ritme doorgaat, er dit jaar in totaal 250 nieuwe schepen besteld zullen zijn.

Bestellingen

Bij de rederijen die schepen op lng besteld hebben, zijn onder meer het Chinese Seaspan met een bestelling van 10 dual-fuelschepen van 7.000 teu. Wallenius Lines bestelde zes truckcarriers in China (foto) en Stena Lines een aantal roroferries op lng.

Scheepstypes

Van de 200 schepen die al op lng varen, zijn er onder meer 44 ferry’s, 26 offshore-bevoorradingsschepen en 26 tankers. Het grootste aantal bestellingen zit in het segment van de containerschepen met 72 eenheden, gevolgd door de tankschepen met 57 eenheden.

Koen Heinen