Vlaanderen helpt Thaise havenautoriteit met duurzaamheid

Nieuws, Scheepvaart
Roel Jacobus

Van 24 tot 31 augustus ontving het team EU & Internationaal van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken (MOW) een zeskoppige delegatie van de Port Authority of Thailand. MOW en de Thaise havenautoriteit wisselen sinds 1992 wederzijds informatie en expertise uit. In samenwerking met het Departement Omgeving en de MOW-afdeling Flanders International Technical Agency (FITA) was voor de delegatie een specifiek programma op maat uitgewerkt rond duurzaamheid en het vergroenen van havens.

De delegatie bezocht Antwerpen, Zeebrugge, Oostende en North Sea Port (foto). Telkens was er een toelichting over de havenwerking en de duurzaamheidsinitiatieven. Bijvoorbeeld in Zeebrugge was er een bezoek aan aardgasterminal Fluxys LNG en in Oostende werden de waterstoftestboot Hydroville toegelicht en de campus Greenbridge bezocht. Aanvullend kregen de deelnemers inzicht in de activiteiten van Europese federaties ESPO en EFIP, die respectievelijk de belangen van de Europese zeehavens en binnenvaarthavens verdedigen.

21e in de containerwereld

Het overheidsorgaan Port Authority of Thailand (PAT) staat in voor het beheer en toezicht op de centrale en regionale havens. De PAT promoot de handel, voorziet behandeling van cargo en multimodaal transport en faciliteert logistieke activiteiten. De twee belangrijkste havens van Thailand zijn de kusthaven Laem Chabang en Bangkok, op 18 km landinwaarts langs de rivier Chao Phraya.

Laem Chabang bezette in 2018 in de ranking van grootste containerhavens ter wereld de 21e plaats met 8,07 miljoen teu. Deze havens worden door de PAT beheerd in samenwerking met private groepen zoals Hutchison Port Holdings en PSA International.

Roel Jacobus