Global Liner Agencies en Royal Burger Group bundelen krachten

Nieuws, Scheepvaart
Michiel Leen

Global Liner Agencies (GLA) neemt een meerderheidsbelang van 60% in de lineractiviteiten van de Royal Burger Group Benelux. Het management van GLA neemt ook het management van die activiteiten op zich, in samenwerking met Erik van Dijken, de huidige CEO van Royal Burger Group (links op de foto). “Het is een lang proces geweest”, erkent Jannic Frederiksen, de CEO van Global Liner Agencies (rechts op de foto). “Maar deze alliantie zal de lineractiviteiten van Royal Burger Group en Global Liner Agencies sterker maken.”

Beide namen blijven

Van Dijken vult aan: “In het verleden heerste er in Antwerpen ongerustheid over de toekomst van Royal Burger Group. Die kunnen we nu wegnemen. We hebben de activiteiten van de groep kritisch onder de loep genomen. In het verleden was de groep te breed vertakt geraakt, zodat je op sommige domeinen niet genoeg kritische massa kon ontwikkelen om echt het verschil te maken. In de afgelopen jaren hebben we dan ook enkele activiteiten afgestoten, om te kunnen focussen op onze corebusiness. Voor de Belgische en Nederlandse activiteiten bleek Global Liner Agencies de geschikte complementaire partner. Nu gaan we op zoek naar synergieën. Collega’s van Burger in Antwerpen verhuizen binnenkort naar de kantoren van Global Liner Agencies. De beide bedrijfsnamen blijven bestaan, maar hebben een duidelijk samenwerkingsverband, bijvoorbeeld door assets en resources te delen.”

Unieke identiteiten

Frederiksen gaat verder: “We willen blijven werken op de beide unieke merkidentiteiten én werk maken van de synergie tussen Burgers rijke ervaring enerzijds en de filosofie van een jong en snel groeiend bedrijf als Global Liner Agencies anderzijds.”

Burger focust in België op het behandelen van ‘principals’ die met hun eigen schepen in Antwerpen aanmeren. GLA is meer bekend als een algemene agentuur, met een brede waaier aan nicheliners wereldwijd. Van Dijken maakt zich sterk dat verschillende agenturen interesse tonen in de nieuwe samenwerking.

Frederiksen: “We gaan na welke van onze wereldwijde relaties Burger ten goede kan komen. Bijvoorbeeld de samenwerking met Cargo Gulf, een onderdeel van de GAC Groep voor België. Ook met de Amerikaanse groep OL USA en de Chinese logistieke groep Worldwide Logistics komt er een samenwerking in de Benelux. We zoeken agenturen die bij Burger of GLA passen: meer nichegeoriënteerde spelers, zoals de Deutsche Afrika Linie.”

Ongerust

Met de bekrachtiging van de samenwerking komt er een einde aan de speculaties over de toekomstige ontwikkelingen van Royal Burger Group. Van Dijken: “De oude familiale aandeelhouders wilden vermijden dat ze de lineractiviteiten zouden moeten stoppen. Jarenlang hebben ze geïnvesteerd in die activiteiten, maar vandaag zijn we weer volledig zelfvoorzienend. We zijn nu een dynamischere, efficiëntere organisatie dan enkele jaren geleden. Maar die heroriëntatie heeft wat tijd in beslag genomen. De traditionele aandeelhouders hebben immers ook een emotionele betrokkenheid bij het bedrijf, dat bijna 250 jaar oud is.”

Frederiksen: “Het mag duidelijk zijn dat wij ons bedrijf anders runnen. Voor ons was het heel duidelijk dat de lineractiviteit van Burger heel veel mogelijkheden inhield. Die activiteit afzonderen was een belangrijke eerste stap.”

Contactpersonen voor de nieuwe groep worden Jesper Bornak voor GLA en Erik van Dijken voor Burger. Jesper Bornak is management director van de Burger Liner Agencies. Erik van Dijken blijft CEO van de groep. Welke rol Jannic Frederiksen speelt in het geheel, wordt later uitgemaakt.

Voorwaarts

Wat kan de klant verwachten van deze samenwerking? Van Dijken: “De shipping lines zullen merken dat de meerderheidsaandeelhouders echt geïnteresseerd zijn in liner shipping en dat ze zelf echt actief zijn in die business. In de contacten met de principals merk je die klik al. Het nieuws van de nieuwe aandeelhouders zal gezien worden als een toegevoegde waarde voor de Royal Burger Group en diens positie in de markt versterken .”

Frederiksen: “Ook het personeel is enthousiast: er is weer een weg voorwaarts, met een management dat dagelijks van dichtbij de zaken opvolgt.”

In de komende maanden komen er nog samenwerkingen met nieuwe principals, maar ook nieuwe samenwerkingen in de logistieke activiteiten. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Michiel Leen