Gezonken ex-‘Flandria I’ geborgen uit de Maas in Hoei

In Hoei is dinsdag uit de Maas de voormalige ‘Flandria I’ bovengehaald nadat hij eind vorig week begon water te maken en zonk. Een team bestaande uit K&C Diving uit Kallo, ESI Brandweerdiensten uit Ieper en Hebo-Maritiemservice klaarde de klus.

De ‘Flandria I’ werd in 2017 door Brabo verkocht aan Jean-Marc Vanberg, eigenaar van Parc Mosan, die er toeristische rondvaarten mee organiseert. Het schip heet ondertussen ‘Wallonia’. Het is 30 meter lang en ruim 6 meter breed en weegt 90 ton. “Volgens de eigenaar heeft het schip recent nog een groot nazicht gekregen. Maar eind vorige week begon het water te maken en is het gezonken. De lokale brandweerdiensten hebben nog geprobeerd om het schip te redden, maar tevergeefs”, zegt Stephane Santy, ingenieur-dienstchef van ESI Brandweerdiensten, een autonome brandweerdienst uit Ieper. “Wij zijn een openbare brandweerdienst, niet door de overheid opgericht maar door een privé-initiatief”, legt hij uit.

Uitlaat motor

K&C Diving uit Kallo werd door de eigenaar van het schip aangesteld als hoofdaannemer van de berging, die dinsdag met succes werd uitgevoerd. Volgens de duikers is het schip water beginnen maken via de uitlaat van de motor.

ESI Brandweerdiensten is een partner van Hebo-Maritiemservice en beide zorgden voor het leegpompen van het schip en het hijsen. “Voor het hijsen van het schip werd een drijvende bok ingezet die veertien dagen geleden nog werd ingezet om een nieuwe voetgangersbrug in de haven van Brussel op haar plaats te leggen. Op de Ringvaart in Gent werd de drijvende bok daarna ingezet om het gezonken binnenschip ‘Renske’ te bergen. Nu was het onderweg om een sluisdeur in Luik te verplaatsen toen de opdracht voor de ‘Wallonia’ binnenkwam en die kreeg voorrang”, besluit Santy.

Dinsdagnamiddag was de klus geklaard. Het schip dreef weer en de plaats waar het water maakte, werd gedicht. Het bergingsteam kon aan een volgende opdracht beginnen. Volgens Santy wil de eigenaar het schip zo snel mogelijk weer inzetten voor excursies op de Maas. 

Koen Heinen