Binnenvaartondernemer krijgt alle aandacht op Antwerp Nautical Event

Video, Binnenvaart
Bart Meyvis
Antwerp Nautical Event 2024 in het Antwerpse Asiadok
Antwerp Nautical Event 2024 in het Antwerpse Asiadok © Bart Meyvis

Op de vijfde editie van het Antwerp Nautical Event, in het Antwerpse Asiadok, stond de binnenvaartondernemer centraal. “Er zijn bijna geen netwerkevents voor de binnenvaartondernemer meer, daar willen wij op inspelen”, zegt een tevreden organisator, Peter De Wit.

Opnieuw zakten afgelopen weekend (23-25 februari 2024) enkele duizenden bezoekers af naar de Antwerpse stadshaven. Het Antwerp Nautical Event (ANE) lijkt toch weer elk jaar net iets groter te worden. De binnenvaartondernemer kwam ruimschoots aan zijn trekken, maar ook voor liefhebbers van pleziervaart en watersport had het event weer heel wat te bieden.

Het startschot werd op vrijdagmiddag gegeven door Anne-Marie Bouweraerts, voorzitter van Nautibel, de Belgische federatie van alle watersportbedrijven: “Door het wegvallen van de Belgian Boat Show enkele jaren terug, was er geen event meer waar we ons konden laten zien, dus dit event is erg belangrijk voor ons als federatie. We zien in het watersportlandschap toch wel wat vergrijzing. Gelukkig willen de jongeren ook nog altijd actief op het water zijn en blijft de watersport nog steeds attractief.”

Emily Bronte

Het riviercruiseschip ‘Emily Bronte’ lag aan de kade voor het Antwerp Nautical Center en bleek opnieuw de ideale locatie voor tal van workshops en netwerkevents. “Door dat schip voor onze deur te leggen, beschikken we in een klap over een grote eventruimte met restaurant en hotelaccommodatie”, zegt De Wit.

Van dit kaliber zijn er eigenlijk geen andere events meer

Zo werd er op vrijdag een exclusief netwerkevent georganiseerd voor de binnenvaart. “De binnenvaartsector is echt gebouwd op menselijke connecties en op zaken doen ‘met de emotionele kant’. “Van dit kaliber zijn er eigenlijk geen andere events meer”, zegt Margot Borms, kersvers CEO van Goseaport. Hier krijgen we de kans om met collega’s van gedachten te wisselen over de zorgen die we hebben in de sector. Zo is het gebrek aan bemanning een hot topic.”

Kleine wereld

“De binnenvaart is een van de grootste transportsectoren van België en eigenlijk hebben we erg weinig mogelijkheden om elkaar te ontmoeten”, zegt Miranda Maes, eigenaar van Victrol. ”Wij komen hier erg veel leveranciers en scheepseigenaars tegen. De tankvaart ging sinds corona erg goed, maar het blijft een zeer fluctuerende sector. Zo merken we momenteel een lichte terugval met de stijging van de gasolieprijzen. De spotprijzen gaan omlaag, maar de timecharter-prijzen blijven toch erg stabiel.”

Ook Dirk Daems, waterklerk op rust, was van de partij: “De zeevaart werkt erg nauw samen met de binnenvaart op het vlak van bunkering en bijvoorbeeld levering van smeerolie. Het is een kleine wereld. Nu ik met pensioen ben, begin ik me stilaan ook te interesseren in de pleziervaart. Ik plan mijn vakanties steevast in de buurt van water en havens, dus dit event heeft me heel veel te bieden”, zegt Daems lachend.

Onderwaterdrone

Net zoals tijdens de voorgaande edities is ook dit jaar Antwerp Underwater Solutions (AUS) van de partij. “We stellen tijdens ANE onze onderwaterdrone ‘Florreke’ voor. De drone kreeg die naam mee ter nagedachtenis van een collega die dit jaar overleden is”, zegt Hans Cuylits, managing director van AUS. “Met de drone kunnen we op plaatsen komen waar duikers niet kunnen geraken. Aan de hand van een sonar kan de drone makkelijk voorwerpen detecteren onder water. Al onze duikers zullen opgeleid worden om met de drone te kunnen werken. Hij kan ingezet worden voor inspecties van bijvoorbeeld schepen of kademuren. Bij sommige opdrachten zullen we voortaan een eerste, veilige inspectie doen met de drone alvorens we duikers te water laten”, besluit Cuylits.

Simulator

Tijdens ANE konden geïnteresseerde binnenvaarders ook kennismaken met de binnenvaartsimulator van Brabo. Op de simulator – voorzien van erg realistische beelden in combinatie met onder andere weersimulaties, aanzuigkrachten of bijvoorbeeld pistoneffecten – kan sinds begin 2024 de passage langs de Oosterweelwerken geoefend worden. Brabo, die zijn kantoren ook in het Asiadok heeft, zette ter gelegenheid van ANE een loodsboot in om van en naar de simulator te varen.

Pleziervaart

Uiteraard kwamen ook de liefhebbers van de pleziervaart en watersport aan hun trekken. Het Antwerp Marine Center, onderdeel van Antwerp Nautical Center, opende enkele dagen terug zijn deuren en pakt uit met een grote collectie RIB’s (Rigid Inflatable Boats).”Wij staan hier vanaf nu permanent. Alle boten zijn personaliseerbaar qua kleur, accenten en motoren en trailers”, zegt Benoit Deckers van Antwerp Marine Center.

“We willen de bezoekers van ANE vooral beleving aanbieden”, zegt Bart Van Stappen van Groep De Wit ons op het event. “Zo zijn er verschillende rondvaarten. Je kan het cruiseschip bezoeken, workshops en lezingen bijwonen en in onze winkel en magazijnen is er een beursvloer waar je kennis kan maken met heel wat bedrijven en watersportfederaties. Zo kan je bootvakanties boeken of meer inlichtingen krijgen over bijvoorbeeld het onderhoud van je boot.”

Binnenvaartondernemer krijgt alle aandacht op Antwerp Nautical Event – Flows

Binnenvaartondernemer krijgt alle aandacht op Antwerp Nautical Event

Video, Binnenvaart
Bart Meyvis
Antwerp Nautical Event 2024 in het Antwerpse Asiadok
Antwerp Nautical Event 2024 in het Antwerpse Asiadok © Bart Meyvis

Op de vijfde editie van het Antwerp Nautical Event, in het Antwerpse Asiadok, stond de binnenvaartondernemer centraal. “Er zijn bijna geen netwerkevents voor de binnenvaartondernemer meer, daar willen wij op inspelen”, zegt een tevreden organisator, Peter De Wit.

Opnieuw zakten afgelopen weekend (23-25 februari 2024) enkele duizenden bezoekers af naar de Antwerpse stadshaven. Het Antwerp Nautical Event (ANE) lijkt toch weer elk jaar net iets groter te worden. De binnenvaartondernemer kwam ruimschoots aan zijn trekken, maar ook voor liefhebbers van pleziervaart en watersport had het event weer heel wat te bieden.

Het startschot werd op vrijdagmiddag gegeven door Anne-Marie Bouweraerts, voorzitter van Nautibel, de Belgische federatie van alle watersportbedrijven: “Door het wegvallen van de Belgian Boat Show enkele jaren terug, was er geen event meer waar we ons konden laten zien, dus dit event is erg belangrijk voor ons als federatie. We zien in het watersportlandschap toch wel wat vergrijzing. Gelukkig willen de jongeren ook nog altijd actief op het water zijn en blijft de watersport nog steeds attractief.”

Emily Bronte

Het riviercruiseschip ‘Emily Bronte’ lag aan de kade voor het Antwerp Nautical Center en bleek opnieuw de ideale locatie voor tal van workshops en netwerkevents. “Door dat schip voor onze deur te leggen, beschikken we in een klap over een grote eventruimte met restaurant en hotelaccommodatie”, zegt De Wit.

Van dit kaliber zijn er eigenlijk geen andere events meer

Zo werd er op vrijdag een exclusief netwerkevent georganiseerd voor de binnenvaart. “De binnenvaartsector is echt gebouwd op menselijke connecties en op zaken doen ‘met de emotionele kant’. “Van dit kaliber zijn er eigenlijk geen andere events meer”, zegt Margot Borms, kersvers CEO van Goseaport. Hier krijgen we de kans om met collega’s van gedachten te wisselen over de zorgen die we hebben in de sector. Zo is het gebrek aan bemanning een hot topic.”

Kleine wereld

“De binnenvaart is een van de grootste transportsectoren van België en eigenlijk hebben we erg weinig mogelijkheden om elkaar te ontmoeten”, zegt Miranda Maes, eigenaar van Victrol. ”Wij komen hier erg veel leveranciers en scheepseigenaars tegen. De tankvaart ging sinds corona erg goed, maar het blijft een zeer fluctuerende sector. Zo merken we momenteel een lichte terugval met de stijging van de gasolieprijzen. De spotprijzen gaan omlaag, maar de timecharter-prijzen blijven toch erg stabiel.”

Ook Dirk Daems, waterklerk op rust, was van de partij: “De zeevaart werkt erg nauw samen met de binnenvaart op het vlak van bunkering en bijvoorbeeld levering van smeerolie. Het is een kleine wereld. Nu ik met pensioen ben, begin ik me stilaan ook te interesseren in de pleziervaart. Ik plan mijn vakanties steevast in de buurt van water en havens, dus dit event heeft me heel veel te bieden”, zegt Daems lachend.

Onderwaterdrone

Net zoals tijdens de voorgaande edities is ook dit jaar Antwerp Underwater Solutions (AUS) van de partij. “We stellen tijdens ANE onze onderwaterdrone ‘Florreke’ voor. De drone kreeg die naam mee ter nagedachtenis van een collega die dit jaar overleden is”, zegt Hans Cuylits, managing director van AUS. “Met de drone kunnen we op plaatsen komen waar duikers niet kunnen geraken. Aan de hand van een sonar kan de drone makkelijk voorwerpen detecteren onder water. Al onze duikers zullen opgeleid worden om met de drone te kunnen werken. Hij kan ingezet worden voor inspecties van bijvoorbeeld schepen of kademuren. Bij sommige opdrachten zullen we voortaan een eerste, veilige inspectie doen met de drone alvorens we duikers te water laten”, besluit Cuylits.

Simulator

Tijdens ANE konden geïnteresseerde binnenvaarders ook kennismaken met de binnenvaartsimulator van Brabo. Op de simulator – voorzien van erg realistische beelden in combinatie met onder andere weersimulaties, aanzuigkrachten of bijvoorbeeld pistoneffecten – kan sinds begin 2024 de passage langs de Oosterweelwerken geoefend worden. Brabo, die zijn kantoren ook in het Asiadok heeft, zette ter gelegenheid van ANE een loodsboot in om van en naar de simulator te varen.

Pleziervaart

Uiteraard kwamen ook de liefhebbers van de pleziervaart en watersport aan hun trekken. Het Antwerp Marine Center, onderdeel van Antwerp Nautical Center, opende enkele dagen terug zijn deuren en pakt uit met een grote collectie RIB’s (Rigid Inflatable Boats).”Wij staan hier vanaf nu permanent. Alle boten zijn personaliseerbaar qua kleur, accenten en motoren en trailers”, zegt Benoit Deckers van Antwerp Marine Center.

“We willen de bezoekers van ANE vooral beleving aanbieden”, zegt Bart Van Stappen van Groep De Wit ons op het event. “Zo zijn er verschillende rondvaarten. Je kan het cruiseschip bezoeken, workshops en lezingen bijwonen en in onze winkel en magazijnen is er een beursvloer waar je kennis kan maken met heel wat bedrijven en watersportfederaties. Zo kan je bootvakanties boeken of meer inlichtingen krijgen over bijvoorbeeld het onderhoud van je boot.”