Chainport Hackathon: alternatieven voor koning auto

Van vijf mensen die werken in de haven, komen er vier met de auto naar het werk. Jan Buytaert, mobiliteitsconsulent bij het Antwerpse Havenbedrijf, introduceert deze week één van de uitdagingen voor de komende hackathon van de haven.

Elke twee jaar vraagt het Havenbedrijf aan bedrijven in het havengebied hoe werknemers zich verplaatsen van en naar het werk. Hieruit blijkt dat vier op vijf met de auto komt. Om de bereikbaarheid van de haven voor zowel goederen als personen ook in de toekomst te blijven garanderen, zal hier verandering in moeten komen.

Daarom wordt mobiliteit als uitdaging naar voren geschoven voor de Chainport Hackathon in oktober. “Bedrijven merken dat ze zelf heel wat zaken kunnen doen aan de mobiliteit,” zegt Jan Buytaert, consulent mobiliteit bij Port of Antwerp. “Dat kan door fietsleasing of door alternatieven die wij uitwerken, mee te promoten bij hun mensen.”

Mobiliteitsontbijt

Traditioneel organiseert het Havenbedrijf een ontbijt op de Car Free Day tijdens de Week van de Mobiliteit, die dit jaar in september valt. Buytaert: “Het was eerst een fietsontbijt, maar we hebben dat uitgebreid  voor iedereen die duurzaam naar het werk komt. Ook voor hen die zich niet individueel met de auto verplaatsen bijvoorbeeld.” 

“Het hoeft niet altijd veel geld te kosten of iets groots te zijn om effect te hebben,” aldus Buytaert. “Als er daar in de hackathon ideeën rond zijn, dan zijn die zeker welkom.”

In de aanloop naar het Chainport Hackathon evenement van 11 tot 13 oktober brengt Flows een reeks artikels. Het eerste verscheen op 4 juli en leest u hier. De volgende publiceren we in augustus. In deze artikels worden de thema's bekendgemaakt waaruit deelnemers aan de hackathon kunnen kiezen. Nu donderdag 12 juli is er een infosessie voor de havengemeenschap in het Havenhuis van 16u tot 18u. Inschrijven kan via info@chainporthack.com. Chainport Hackathon is een initiatief van NxtPort, Port of Antwerp en Alfaport-Voka. Meer info vindt u op de website van Chainport Hackathon.

Sven Goyvaerts