Eerste Zijderoutetrein zet koers naar Antwerpen

Voor het eerst rijdt een trein met goederen die specifiek voor Antwerpen zijn bedoeld over de Zijderoute naar de stad toe. De trein vertrok donderdag vanuit de Chinese havenstad Tangshan en wordt op 10 of 11 mei in Antwerpen verwacht.

Over de 'nieuwe Zijderoute', de treinverbinding tussen China en Europa voor het geoderenspoorverkeer, is al veel inkt gevloeid. Maar met deze stap wordt het menens. De trein die nu onderweg is naar Antwerpen, is de eerste die exclusief voor de havenstad bestemd is. Dat de trein zijn maidentrip maakt op het moment dat Antwerpen maar liefst veertig Chinese vertegenwoordigers ontvangt, is extra mooi. 

Tijdje onderweg 

Het transport is wel nog een tijdje onderweg: van Tangshan (een voorhaven van Peking) naar Antwerpen is het een slordige 11.000 kilometer, dwars door Kazachstan, Wit-Rusland, Polen en Duitsland. De aankomst wordt verwacht op 10 of 11 mei. 

Het transport wordt door havenschepen Marc Van Peel (CD&V) beschouwd als een 'proeftrein.' Hoe frequent de treinen tussen Antwerpen en China gaan rijden, is momenteel nog niet duidelijk. China is voor Antwerpen wel een belangrijke handelspartner, met een trafiek van 14 miljoen ton goederen per jaar.

Michiel Leen