Antwerpen in de running voor nieuwe chemiefabriek Ineos

De Britse chemiegroep Ineos kijkt naar Antwerpen als mogelijke locatie voor een nieuwe polymerenfabriek. De knoop moet snel worden doorgehakt, want Ineos wil al in 2019 aan het bouwen gaan.

Chemiespeler Ineos zoekt een locatie voor een nieuwe productievestiging voor vinylacetaatmonomeer (VAM), een basisproduct voor onder andere verf, lijm en pvc. Onderafdeling Ineos Oxide meldt dat er een memorandum met een – voorlopig anonieme – commerciële speler is getekend en dat er volop werk wordt gemaakt van het voorbereidende studiewerk. Twee locaties komen volgens Ineos in aanmerking: Zwijndrecht en het Britse Hull. Uit de communicatie van het bedrijf is voorlopig niet af te leiden welke vestigingsplaats de voorkeur heeft. Volgens CEO Graham Beesley zijn het allebei "geweldige locaties".

"Beide locaties beschikken over goede grondstofvoorraden en zijn goed gepositioneerd om zowel de Europese als de overzeese markt efficiënt te bevoorraden", klinkt het.

Brexitperikelen? 

Of Antwerpen de vestiging krijgt, is evenwel nog koffiedik kijken. Een voordeel zou kunnen zijn dat Ineos al verschillende vestigingen heeft in Antwerpen, Beveren, Feluy, Geel, Jemeppe, Lillo, Neder-over-Heembeek, Tessenderlo en Zwijndrecht. De nieuwe fabriek – geschatte capaciteit is 300.000 ton per jaar – zou snel in dat netwerk ingeschakeld kunnen worden, en dat in een van de grootste petrochemische hotspots ter wereld. Bovendien, als het Ineos menens is met de uitbreiding van haar VAM-capaciteit op de Europese markt, zou het steek houden om zich te vestigen in een land dat, post-brexit, nog wel deel uitmaakt van de Europese eengemaakte markt en eurozone.

Snel schakelen 

Ineos wil nog dit jaar de knoop doorhakken, zodat volgend jaar met de bouw kan worden begonnen en de fabriek in 2021 operationeel kan worden. Opvallend: werd in een eerder bericht nog gerept over Keulen als derde locatie, dan is er nu van die stad geen sprake meer. Op onze vragen om verduidelijking kwam vooralsnog geen antwoord. 

Michiel Leen