Yves Goossens keert terug naar VLOOT

Yves Goossens keert van het Loodswezen terug naar VLOOT. Hij neemt daar zijn functie van algemeen directeur opnieuw op. Bij het Loodswezen staat Herman Van Driessche voorlopig aan het roer.

“Mijn bijzondere opdracht bij het Vlaams Loodswezen loopt stilaan ten einde. Ik heb mijn job bij het Loodswezen tot de laatste dag heel graag gedaan. Maar dit is een goed moment om terug te keren naar VLOOT. Ik doe dat vanzelfsprekend in overleg met de betrokken partijen”, stelt Yves Goossens (foto). Hij stond sinds maart 2016 aan het hoofd van het Loodswezen.

Opdracht volbracht

De beslissing van Yves Goossens komt er in een context van verandering bij het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK), waar zowel het Loodswezen als VLOOT van afhangen. De Vlaamse regering benoemde medio juni Nathalie Balcaen aan het hoofd van dat agentschap, in opvolging van Jacques D’Havé. Zij trad op 1 augustus in functie.

“Deze context is een goed momentum voor een nieuwe doorstart. Wie andere verbanden zoekt, vergist zich volledig”, zegt Goossens. “Ik kreeg destijds van de minister de opdracht om bij het Loodswezen het management te versterken, de interne en externe werking te verbeteren, een nieuw samenwerkingsakkoord met Nederland op gang te trekken en de akkoorden met de vakbonden vaste vorm te geven.”

“De vele, eerder operationele punten uit het uitvoeringsplan met de vakbonden zijn afgerond. Er blijven een paar punten over, maar die hebben vooral te maken met financiële aspecten die op een hoger niveau beslist moeten worden.”

Boeiende periode

“Ik kijk met veel voldoening terug op de voorbije twee en een half jaar. Het was een bijzonder boeiende periode waarin het vertrouwen en de steun van klanten en stakeholders moest herwonnen worden, en wat ook essentieel was”, voegt Goossens daar nog aan toe. “Ik heb mijn ding gedaan: in niet altijd makkelijke omstandigheden lijnen uitzetten en een organisatie op een nieuw spoor zetten.”

“Uiteraard liggen er nog nieuwe uitdagingen voor ons. Het werk is nooit af. Maar er staat een sterke, jonge ploeg klaar om het voort te zetten.”

Herman Van Driessche

Goossens neemt na zijn vakantie in augustus op 1 september zijn functie van algemeen directeur bij VLOOT opnieuw op. Johan Onraedt, die hem daar tijdens zijn bijzondere opdracht bij het Loodswezen tijdelijk verving, zal zijn taak als directeur administratie & organisatie weer voltijds uitoefenen en een aantal specifieke beleidsdossiers blijven behartigen.

Bij het Loodswezen neemt directeur nautische zaken Herman Van Driessche de taak van Goossens als waarnemend algemeen directeur over.

Jean-Louis Vandevoorde