Terminal Antwerp Gateway operationeel na incident met schip op drift

Nadat maandagmiddag een APL-schip op drift een kraan van Antwerp Gateway vernielde, zijn de operaties op de terminal sinds maandagavond 22.00 uur hernomen. Het opruimen van de kraan wordt zo spoedig mogelijk gestart. Het schip blijft aan de kade.

Het containerschip ‘APL Mexico City’ dat aangemeerd lag aan Kaai 1742 van MPET in de Antwerpse haven, was losgekomen en raakte op drift. Daarbij raakte het een kadekraan op de terminal Antwerp Gateway aan de overzijde van het Deurganckdok. De kraan viel om. Bij het incident vielen geen slachtoffers. Het schip raakte beschadigd en moet voorlopig aan de kade blijven.

Extra druk

Terminaloperator DP World zegt dat door het stilleggen van de operaties na het incident het de komende dagen extra druk zal zijn op de terminal. Er zullen extra vrachtwagens binnen de beschikbare tijdslots behandeld worden om de opgelopen achterstand in te halen.

Opruimwerken

Het opruimen van de kraan wordt zo snel mogelijk gestart in samenwerking met gespecialiseerde diensten. De werken kunnen enkele weken duren. De kraan, die op termijn vervangen zal worden, bevond zich op een minder intensief gebruikt deel van de terminal en werd ingezet voor kleinere diensten. DP World zal alles in het werk stellen om de impact op de operaties tot een minimum te beperken.

De ‘APL Mexico City’ ligt aangemeerd aan Kaai 1700 en blijft daar tot nader order liggen. Maandag liet de afdeling Maritieme Dienstverlening optekenen dat de schade aan het schip eerst moet hersteld worden vooraleer het weer kan varen. Bij APL in Antwerpen was voorlopig niemand bereikbaar.

Het schip heeft een capaciteit van 9.326 teu en was nog maar pas ingeschakeld in de nieuwe gezamenlijke dienst van MSC en CMA CGM naar de eilanden in de Indische Oceaan en Australië. Het schip kwam in Antwerpen bij MPET laden voor beide rederijen.

Koen Heinen