Schip op drift sleurt kraan Antwerp Gateway mee (+ video) (update)

Een op drift geslagen schip in het Deurganckdok heeft een havenkraan op de terminal Antwerp Gateway meegesleurd. De kraan ligt plat. Het schip ligt ondertussen terug veilig aan de kade. Op de video ziet u beelden van het ongeval en de vallende kraan.

Update 9/12/19 17.10 uur

Het ongeval gebeurde om 13.55 uur. De kraan was niet in operatie maar er waren wel onderhoudswerken bezig. Onderzoek heeft ondertussen uitgewezen dat er geen gewonden zijn. De kraanman zou tien minuten voor het ongeval naar beneden zijn gekomen en ook de werklui beneden bleven ongedeerd. Op Kaai 1700 werd iedereen in de zone van het ongeval geëvacueerd. De operaties op de kaai zijn tijdelijk stilgelegd. DP World Antwerp stelt al het mogelijke in het werk om zo snel mogelijk weer operationeel te zijn. Dat zou tegen de avond moeten lukken.

Op drift

Volgens informatie van Port+ is het schip 'APL Mexico City' losgeslagen en was het op drift richting Boudewijnsluis. Het lag aan de kade van MPET toen het op drift ging en een kraan raakte op de kade van Antwerp Gateway. Daarna zou het ook nog een aanlegsteiger van Ineos Phenol Kallo en een groene boei geraakt hebben. De boei ligt niet meer op haar plaats.

Ondertussen kregen een zestal sleepboten het schip onder controle en werd het terug naar Kaai 1700 gesleept. Er is een loods aan boord die het naar zijn aanlegplaats heeft begeleid. Tijdens die operatie moest alle scheepvaart van en naar het Deurganckdok wachten. Het schip ligt nu terug veilig op zijn plaats.

Schade

Volgens de afdeling Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) heeft het schip schade opgelopen en moet het hersteld worden vooraleer het weer kan afvaren.

Tweede schip

Nog volgens MDK dreigde ook een tweede schip in het Deurganckdok, de 'MSC Anchorage' los te komen. Een sleepboot ligt ertegenaan om het op zijn plaats te houden. 

Een filmpje met opvallende beelden van het incident ziet u hier.

Koen Heinen