Hoofdkwartier Zeemansmissie Stella Maris Italiëlei verkocht

De Antwerpse zeemansmissie Apostolatus Maris verkoopt zijn historische hoofdkwartier aan de Italiëlei. De gebouwen zijn oud en niet meer aangepast aan de noden van de zeelieden. De werking van de zeelieden wijkt uit naar het Antwerp Harbour Hotel.

Het Antwerp Seafarers' Centre, uitvalsbasis van de zeemansmissie Apostolatus Maris, wordt verkocht. Dat beslisten de raad van bestuur en de algemene vergadering van de vereniging en wordt bevestigd door voorzitter Jacques D'Havé. De twee aaneengesloten historische panden waarin de zeemansmissie huist, worden verkocht aan projectontwikkelaar 33 BVBA, die er appartementen en kantoren wil bouwen. Op 31 oktober wordt de koop bij akte bekrachtigd. "De opbrengsten vloeien terug naar onze werking en dus naar de zeelieden", zegt D'Havé.

De verkoop zat er al een tijdje aan te komen. "De gebouwen zijn oud, met zware onderhouds- en herstelkosten", zegt D'Havé. "Bovendien zijn de noden van de zeelieden veranderd. Vroeger waren ze voor langere periodes aan de wal en hadden wij kamers voor hen ter beschikking. Die nood is er nu veel minder. De kamers werden nog wel gebruikt als studentenkamers door studenten van de zeevaartschool, maar ook dat is een concurrentiële markt." 

Harbour Hotel 

De zeemansmissie wijkt uit naar het Antwerp Harbour Hotel aan de Noorderlaan, dat nu al de uitvalsbasis vormt voor een deel van de vrijwilligerswerking rond het welzijn van de zeelui en dat over een foyer voor de zeelieden beschikt. Volgens D'Havé zijn er op de site plannen voor uitbreiding. 

Apostolatus Maris nam zijn intrek in de historische gebouwen aan de Italiëlei in de jaren '50. De twee panden waren destijds een gift van rederij CMB. Ook het Koninklijk Belgisch Zeemanscollege heeft er haar secretariaat. De viering van 100 jaar Apostolatus Maris dit najaar wordt wellicht het laatste 'zeemansfeest' in de gebouwen aan de Italiëlei. 

Michiel Leen