Claim sluizen Panamakanaal kost Jan De Nul 12 miljoen euro

Het consortium dat de nieuwe sluizen van het Panamakanaal bouwde en waarvan Jan De Nul deel uitmaakte, moet 745 miljoen euro terugbetalen aan de Panamese autoriteiten. Het aandeel van De Nul bedraagt 12 miljoen euro, zo meldt De Tijd.

Grupo Unidos por el Canal, het consortium onder leiding van de Spaanse bouwgroep Sacyr waartoe ook De Nul behoorde, haalde in 2009 met een bod van 3,1 miljard het contract voor de bouw van de nieuwe sluizen van het Panamakanaal binnen. Maar er bleken al gauw problemen met de lokale grondstoffen voor het beton, waardoor de werken veel duurder werden dan geraamd. Het consortium eiste meer geld van de Panamese kanaaluitbater ACP, maar die weigerde de meerkosten te betalen. De werken lagen daardoor herhaaldelijk stil.

Voorschotten

In de plaats startte ACP zelf een procedure waarbij het betaalde voorschotten terugeiste. Een internationaal arbitragepanel besliste na een lang aanslepend conflict in het nadeel van het consortium. In totaal gaat het om een bedrag van 849 miljoen dollar of 745 miljoen euro. Het aandeel van De Nul bedraagt 15% of 12 miljoen euro. Dat bedrag is al betaald.

Ondertussen lopen nog arbitragezaken over de grond van de zaak. Jan De Nul blijft ondertussen actief in Panama. Het bouwt er onder meer een nieuwe terminal voor PSA en een cruiseterminal.

Koen Heinen