Sonia Montes brengt 'woman power' naar VEA-bestuur

Na 28 jaar werken voor rederijen, maakte Sonia Montes (ex-CMA CGM) de overstap naar de wereld van de expediteurs én naar het bestuur van beroepsvereniging VEA. Als enige vrouw in het bestuur, maar dat schrikt haar niet af.

“Toen ik nog in de rederijsector actief was, engageerde ik me ook binnen de werkgroepen van de Antwerpse Scheepvaartvereniging (ASV). Bij mijn overstap naar ‘de andere kant’ leek het me maar logisch om ook hier in het verenigingsleven te stappen. Toen ik gevraagd werd voor de raad van bestuur van de VEA heb ik niet geweigerd.”

Het vooruitzicht daar momenteel als enige vrouw te zitten, schrikt Montes niet af. “Volgende week volgt mijn eerste vergadering, we zien wel wat het geeft. Dat er vooral mannen aan de tafel zitten schrikt me niet af.” Het VEA-bestuur had vroeger wel al tweemaal een vrouwelijke voorzitter. 

Brug slaan 

Montes heeft zich een duidelijk engagement opgelegd: vanuit haar jarenlange ervaring bij de rederijen, een brug slaan tussen de wereld van de expediteurs en die van de rederijen. Geen gemakkelijke klus. “Expediteurs en carriers werken zeer intens samen, en toch ontbreekt soms de connectie”, weet Montes. “Expediteurs staan vaak in een klantrelatie met de reder. Ik wil ze dichter bij elkaar brengen en het vertrouwen bevorderen, zodat ze van elkaar weten wat er verlangd wordt. Niet eenvoudig, want het belang van de rederij is niet altijd hetzelfde als dat van de expediteur.”

Kaplaarzen

Na een ruim halfjaar bij Panalpina heeft Montes alvast de complexiteit van het expediteursvak van nabij leren kennen. “Er komt zoveel bij deze job kijken: douane, logistiek, warehousing, transport, een enorme diversiteit aan taken en skills. Expediteurs vinden hun bedje nooit gespreid. Het is eerder een kwestie van elke dag je kaplaarzen aan te trekken en in het veld te duiken. Maar dat maakt het voor mij net boeiend.”

Michiel Leen