Rombit wint hoofdprijs Chainport Hackathon

Zes teams namen het zaterdag tegen elkaar op in de finale van Chainport Hackathon in Antwerpen. Rombit overtuigde de jury met een creatieve toepassing voor geschatte aankomsttijden van schepen.

Net zoals bij de eerste editie van de havenhackathon twee jaar terug nam het bedrijf Rombit (foto 1) deel. Toen eindigden ze nog als tweede, maar dit keer kaapten ze de hoofdprijs weg.

Pitch

Zaterdagmiddag werden bij de preselecties zes teams weerhouden van de vijfendertig deelnemende groepen. Dat gebeurde op basis van hun ‘pitch’, een korte presentatie van zeven minuten, gevolgd door vraag en antwoord.

Tijdens de slotceremonie van de hackathon mochten de zes finalisten dat op het groot podium overdoen. De pitches kwamen van de teams Teqplay, Traffic Jammer, 3T chain, Rombit, Locus, en Antser samen met T-mining.

Jury

De uiteindelijke winnaar werd Rombit. Hierover besliste de jury bestaande uit Erwin Verstraelen (Port of Antwerp), Sven Devocht (Alfaport-Voka), Serge Auclair (Port of Montreal) en Hans Verbeeck (NxtPort).

“Rombit heeft een mooie oplossing getoond op verschillende vlakken”, zegt Verbeeck (foto 2). “We zijn niet alleen gevallen voor de indrukwekkende visualisatie, maar vooral voor de manier waarop zij met de data hebben gewerkt.”

Veel teams hebben getracht om de ETA (geschatte aankomsttijd) van schepen in de haven preciezer te bepalen. Rombit benaderde dat probleem op een unieke manier.

Buffers

In plaats van zich te richten op een perfect nauwkeurige aankomsttijd, keken ze naar de buffers die de terminaloperatoren en andere partijen inbouwen om rekening te houden met vertragingen van schepen.

De oplossing van Rombit past die buffers in real time aan, zodat er eventueel een schip tussen kan worden genomen. Aanleunende diensten als sleepboten of scheepsbevoorrading kunnen met de oplossing van Rombit hun ploegen beter inplannen.

Moe maar voldaan

Matti Desmet, operations manager bij Rombit: “Het is de kers op de taart. We hebben heel veel gediscussieerd en ons plan volledig overhoop gegooid. Het feit dat je dat in vraag stelt en daar een oplossing voor vindt, dat wordt beloond. En dat is de max.”

De held van het team is Stefaan Moreels, die vanaf het startschot donderdagavond twee nachten lang bleef doorwerken. Wat spoorde hem aan om het zo lang vol te houden? “Het gevoel dat er nog werk is, dat het nog niet af is,” aldus Moreels. “Ik ben moe maar voldaan.”

Rombit won een geldprijs van 5.000 euro en krijgt nu de kans om het idee in de praktijk te brengen in samenwerking met Havenbedrijf Antwerpen.

Sven Goyvaerts