Joris Kersten leidt uitrol van NxtPort in haven van Houston

Joris Kersten staat sinds begin dit jaar aan het hoofd van NxtPort International in Houston. We spraken hem en Geert De Wilde, COO NxtPort International, tijdens een bezoek van Joris aan België.

De aankondiging van de internationale uitrol van NxtPort dateert van december vorig jaar. In april volgde de oprichting van het kantoor in Houston, dat vandaag uit één persoon bestaat. De Nederlander Joris Kersten kwam over van Vopak, dat samen met NxtPort de dochteronderneming NxtPort International oprichtte. De nadruk ligt op de internationale petrochemische markt en liquid bulk.

“Vrijdagochtend hebben we ook bevestiging gekregen dat ook de oprichting van de afdeling ‘Asia Pacific’, vanuit Singapore, een feit is”, zegt Geert. “Daarmee hebben we de eerste fase, namelijk de aanwezigheid opzetten in de belangrijkste hubs, bereikt. Nu is het een kwestie van de lokale spelers te enthousiasmeren en appbouwers te bereiken om met de data aan de slag te gaan.”

Het opzetten van zo’n lokaal ecosysteem in Houston wordt de belangrijkste taak van Joris. Hij werkt al sinds 2019 voor Vopak in de Amerikaanse stad aan de Golf van Mexico. Het divisiehoofdkantoor en de grootste terminal van Vopak zijn er ook gevestigd.

De haven van Houston in het bijzonder kan profiteren van de innovaties die NxtPort mogelijk maakt. “Houston is bij uitstek een petrochemische haven, met veel schepen die meerdere producten vervoeren voor verschillende klanten op verschillende tijdstippen”, zegt Joris. “Dat zorgt voor heel wat complexiteit en een zeer inefficiënte turnaround van het schip in de haven. Wanneer schepen niet zoals gepland aanmeren, zorgt dat voor moeilijkheden voor alle betrokken partijen. Met de data van NxtPort willen we innovaties stimuleren om die moeilijkheden op te lossen.”

Eén platform

NxtPort International wordt geen afzonderlijk platform, maar vormt een geheel met het bestaande NxtPort in België. In principe zullen producten zoals Qronoport dus ook in Houston beschikbaar worden. In elke hub zal wel een specifiek aanbod van applicaties ontstaan. “Houston krijgt zo zijn specifieke marketplace. We gaan niet één op één overnemen wat in Antwerpen bestaat”, zegt Geert. “In Houston komt de nadruk op visibiliteit en efficiëntie, in Singapore is het bijvoorbeeld een grotere moeilijkheid om alle stakeholders op één lijn te krijgen en ligt de nadruk op trading.” De verschillende hubs blijven verbonden op eenzelfde dataplatform.

Voorlopig werkt Joris nog alleen in Houston. “We verwachten dat we nu snel een kritieke massa kunnen aanspreken en het komende half jaar snel kunnen groeien. In het komende anderhalf jaar zullen er vermoedelijk extra medewerkers bijkomen. Omdat het gaat om één wereldwijd platform, blijft het technische werk wel vanuit Antwerpen gebeuren.”

Samenwerking

De bereidheid in Houston om in een datadeelplatform te stappen, zit volgens Joris alvast goed. “De wil om samen te werken, is groter dan het wantrouwen tegenover concurrenten. Dat ik van Vopak kom, is ook geen probleem voor andere bedrijven. Belangrijker is dat ik hun noden en uitdagingen ken, omdat ik uit de industrie kom.”

Veel bedrijven hebben wel nog werk aan de winkel op vlak van ‘tech maturity’. “Om aan te sluiten bij een platform, moeten bedrijven hun data verzamelen en dat klaarzetten om te kunnen delen. Bij dat tweede kunnen we met NxtPort helpen, maar dan moeten de data er wel zijn.”

Komt NxtPort internationaal niet in het vaarwater van andere, gelijkaardige platformen? “Wereldwijd ontstaan wel dataplatformen, maar meestal combineren deze spelers dat met eigen applicaties”, zegt Geert. “NxtPort houdt die lagen gescheiden: door het systeem van digitale kluizen en digitale handshakes houden de stakeholders grotere controle over hun data en moeten ze niet verplicht met een bepaalde app starten. Die manier van werken zie je nu ook bij andere spelers opkomen, maar je ziet dat zij goed naar NxtPort hebben gekeken.”

Jonas van Boxel