Jef Van Loon vervangt Kurt Joosen in beheerraad Febetra

Wissel van de wacht in de beheerraad van transportfederatie Febetra. Kurt Joosen (49) van Transport Joosen zet een stap opzij en maakt plaats voor zijn streekgenoot Jef Van Loon (41) van Transport Paul Van Loon.

Joosen heeft er een lange staat van dienst opzitten binnen de rangen van de transportfederatie. Eerst als voorzitter van de Antwerpse afdeling SAVA, die later geïntegreerd werd in Febetra. Hij blikt tevreden terug op de periode waarin hij de belangen van het wegvervoer verdedigde. “Mijn belangrijkste verwezenlijking? Ik heb mijn nek uitgestoken om de containertransporteurs een stem te geven in de Antwerpse haven. In het verleden werden we wat stiefmoederlijk behandeld, maar nu worden we gehoord binnen de schoot van Port of Antwerp. De lijnen zijn korter geworden voor onze sector, waardoor we onze bezorgdheden ook beter op de agenda kunnen zetten.”

Nog niet rustiger

Joosen verkocht twee jaar geleden zijn bedrijf aan Katoen Natie, maar bleef wel aan als CEO. “Het was de afspraak dat ik het rustiger aan ging doen, maar dat is er nog niet echt van gekomen (lacht). Als je je ergens voor inzet, moet je dat 100% doen. Daarom dat ik nu plaats maak voor jeugdigheid binnen Febetra”, verwijst Joosen naar zijn opvolger Jef Van Loon.

De twee zijn geen onbekenden voor elkaar. Ze zijn beiden afkomstig van de Kempen en hun professionele paden kruisten al meermaals. “Ik ben blij dat er iemand uit de regio Antwerpen actief blijft in de beheerraad van Febetra.”

Achter stuur

Jef Van Loon bevestigt de goede verstandhouding met zijn voorganger. “We hebben geregeld contact met elkaar. Net als Kurt wil ik graag mijn schouders onder de sector zetten. Het wegvervoer ligt me nauw aan het hart, ik heb van mijn passie mijn beroep kunnen maken.” Jef is een manusje-van-alles binnen het familiebedrijf dat in 1929 werd opgericht door zijn grootvader en naamgenoot. “Ik ben verantwoordelijk voor de planning, en volg mee de boekhouding op. Maar als het écht druk wordt, zie je me achter het stuur van een van onze vrachtwagens.”

Banden smeden

De Kempenaar heeft niet lang getwijfeld om de sprong te wagen naar de beheerraad van Febetra. “Verschillende mensen hebben mij aangeraden die kans te grijpen. Een vogel op een stok vangt geen vliegen, zegt men. Ik ben ervan overtuigd dat je door samen te werken en banden te smeden, verder komt met het wegvervoer dan elkaar het licht niet in de ogen te gunnen. Ik hoop dat ik frisse ideeën kan brengen binnen de beheerraad waar verjonging hand in hand gaat met ervaring.”

Yannick De Spiegeleir