Dubbelslag voor KdG-student Jordy Thierens: PSA- én ICL-prijs

KdG-student Jordy Thierens maakt indruk met zijn bachelorproef over multimodale oplossingen bij Lanxess. Zowel de PSA- als de ICL-thesisprijs (Independent Container Line) vallen hem te beurt.

'Modal shift mogelijkheden voor Caprolactam flow' is de titel van Jordy's bachelorproef. Achter die abstracte titel gaat een concreet werkstuk schuil waarin Jordy in opdracht van zijn stagebedrijf, chemiespeler Lanxess, berekent of multimodale oplossingen voor het transport van de chemische stof caprolactam (grondstof voor gebruik in kunststoffen, red.) economisch haalbaar zijn. Wie de maritieme en logistieke sector een beetje kent, kent ook de buzzwoordwaarde van multimodale wonderoplossingen. Jordi pakt het anders aan en presenteert een concrete case, met het nodige cijferwerk, om aan te tonen wat er kan en wat niet.

Alternatief vrachtwagen

"De optimalisatie van goederenstromen fascineerde me altijd al", klinkt het. "Tijdens het intakegesprek bij mijn stageplaats kwamen we al snel op het onderwerp multimodaliteit uit, de zoektocht naar een alternatief voor de vrachtwagens."

Lanxess stelde hem een pak data ter beschikking waarmee Jordi aan de slag kon. "Personeels- en administratieve kosten, tijdsbeslag, tarieven van transporteurs en operatoren. De investeringskost zal wellicht de bottleneck zijn voor de verdere uitbouw."

Twee keer prijs

Met zijn gedegen studie kaapte Jordy in een week tijd twee prijzen in de wacht: de thesisprijs van PSA en de thesisprijs van ICL. De PSA-prijs levert een fraaie iPhone op, met de ICL-prijs is een geldbedrag gemoeid.

Voor PSA is de veelzijdigheid aan onderzochte invalshoeken een troef. "Dit is een studie waar je als bedrijf mee aan de slag kunt", zegt hr-verantwoordelijke Jan Diels. "Ook de visualisatie en presentatie waren zeer verzorgd. Dit was een presentatie die niet misstaan zou hebben in een board meeting."

Blijft Jordy in de haven? "Ik denk het wel. Ik woon in Zwijndrecht, de haven is vlakbij. Dus het lijkt me wel wat om er te gaan werken."

ATS-Prijzen

Het prijzenseizoen is niet voorbij: ook ATS, de technische afdeling van de terminaloperator, reikt prijzen uit. De winnaar van de ATS Award bij Thomas More Campus De Nayer (technologie) is Sam Luffin geworden, voor zijn eindwerk met onderwerp “Integratie van weergegevens in procesautomatisering” bij stagebedrijf Actemium. Sam krijgt een cheque ter waarde van 1.500 euro. Die zal hem persoonlijk overhandigd worden op de proclamatie tijdens de ‘Dag van de wetenschap’.

"We hebben voor Sam gekozen omdat hij zeer veel initiatief toonde tijdens zijn bachelorproef. Hij ontwikkelde zelf de hardware en de software voor een weerstation om te gebruiken voor industriële toepassingen. Hij leerde zichzelf nieuwe programmeertalen aan om tot een concreet resultaat te komen en hij ging op zoek naar de juiste materialen en tools om een eigen ontwerp te creëren. Zijn weersysteem wordt nu getest voor gebruik en gaat weldra in productie", meldt woordvoerder Pieter Hofkens. 

De andere ATS Award (bij GTI Beveren) wordt volgende week dinsdag pas bekendgemaakt op hun proclamatie. 

Michiel Leen