Catrien Scheers (Fast Lines) maritieme figuur van het jaar

De Vereniging van Maritieme en Logistieke Journalisten ESPA riep Catrien Scheers, gedelegeerd-bestuurder van de familiale rederij Fast Lines, uit tot maritiem-logistieke figuur van het jaar. Zij heeft de nominatie aanvaard.

“Ik wil niet per se de grootste zijn, maar wel de beste”, verklaarde Catrien Scheers nog in september in Flows. En een jaar geleden was ze ons Flowsweekendportret. ESPA onderschreef dat ze de beste is door haar, na een interne elektronische stemronde, aan te duiden als Maritieme Figuur van het Jaar 2021. Als de coronaperikelen het toelaten, zal de onderscheiding haar in het voorjaar van 2021 toegekend worden.

Communicatie 'keizersnede'

Catrien Scheers bestuurt samen met haar echtgenoot Yvan Vlaminckx de Fast Lines Groep, die door haar ouders in 1991 als Fast Lines Belgium werd gesticht. Vader Scheers begon zijn rederij eerst met gecharterde kustvaarders die op Polen en het Verenigd Koninkrijk gingen varen. Naderhand bouwde hij een kleine, eigen vloot uit met schepen genoemd naar zijn drie kinderen, bijvoorbeeld de 'Fast Catrien'. Zij dacht er aanvankelijk totaal niet aan in haar vaders rederij te gaan werken en studeerde in Leuven af in de Communicatiewetenschappen met een thesis over … ‘Patiëntenvoorlichting bij een keizersnede’.

Na enige omzwervingen ging ze uiteindelijk dan toch in een van de (vele) bedrijven van haar vader werken: de nagelfabriek Herco, die later door broer Filip krachtig werd uitgebouwd.

Beursstorm en coronatsunami

Begin deze eeuw sloeg het noodlot toe: vader en moeder Scheers stierven kort na elkaar aan kanker. De taken werden familiaal verdeeld. Catrien, die inmiddels gehuwd was en al twee zonen had, ging de transportactiviteiten leiden. Ze vernieuwde de vloot met vijf jongere schepen en besteedde heel wat aandacht aan de activiteiten in Polen en Ierland. Ze leidde het bedrijf door de zware beursstorm van 2008 en ook nu weer door de coronatsunami. Niet toevallig noemde Flows haar in september nog de ‘leading lady van breakbulk’.

Rolmodel

In een eerste reactie zei Catrien Scheers de onderscheiding "een hele eer te vinden" en dat ze aantoont "dat ook een vrouw een rolmodel kan zijn in onze maritieme sector". Als échte onderneemster merkt ze tegelijk op dat de huidige coronacrisis heel wat opportuniteiten biedt, hoe moeilijk het nu ook gaat. “In zeer korte tijd hebben we door corona veel geautomatiseerd én bijgeleerd. Thuiswerk werd tot voor een jaar in onze business als onmogelijk beschouwd en nu werkt iedereen van thuis uit en de business blijft lopen.”

Jo Van Moer

Jo Van Moer, Maritieme Figuur van het Jaar 2019, zegt de benoeming van Catrien Scheers terecht te vinden. “Ik doe al geruime tijd met haar samen een trafiek op Engeland. Het is een knappe dame die meer dan haar … mannetje kan staan in onze mannenwereld. Ik heb veel respect voor haar.”

Danny Deckers

ESPA maakte ook bekend dat voorzitter Freddy Michiels in het voorjaar van 2021 de fakkel zal doorgeven aan havenfiguur én auteur Danny Deckers.

Paul Verbraeken