Negen van tien grootste logistiekers ter wereld actief in Antwerpen

Uit een ranglijst van Flanders Investment & Trade (FIT) van de tien belangrijkste logistieke spelers ter wereld, blijkt dat negen daarvan een vestiging hebben in de Antwerpse regio. Dat is volgens het FIT in grote mate te danken aan de haven.

De top tien van FIT wordt aangevoerd door DHL, gevolgd door — volgens grootte — Kuehne+Nagel, DB Schenker, Nippon Express, C.H. Robinson, CEVA Logistics, DSV, Sinotrans, Panalpina en SDV/Bolloré.

De enige in het lijstje die voorlopig geen vestiging heeft in Antwerpen is het Chinese Sinotrans.

Het succes van de regio voor het aantrekken van logistieke spelers heeft volgens FIT vooral te maken met de aanwezigheid van de haven. Daarnaast heeft de regio zowat de dichtste logistieke infrastructuur ter wereld. Vlaanderen telt meer dan 800 Europese distributiecentra.

De logistieke industrie heeft bovendien een groot aanbod aan meertalige, hoog opgeleide en productieve werknemers.

Jobcreatie

Op het vlak van beleid is logistiek een van de strategische clusters voor economische groei in Vlaanderen. De Vlaamse regering biedt de sector ondersteuning via belastings-, tewerkstellings- en opstartincentives, zo benadrukt FIT. In het IBM Global Location Trend-rapport van 2015 bekleedde Vlaanderen de eerste plaats voor logistieke investeringen in West-Europa op basis van het geraamde aantal jobs. Volgens FIT zijn transport en distributie de voorbije jaren uitgegroeid tot de belangrijkste sectoren voor jobcreatie in Vlaanderen.

Koen Heinen