Port Cleanup Antwerpen: Brabo haalt veertig zakken zwerfafval op

Nieuws, Mensen
Michiel Leen
Medewerkers van Brabo met de 'buit' na de Port Cleanup
Medewerkers van Brabo met de ‘buit’ na de Port Cleanup © Brabo

De maand september staat in het teken van de Port Cleanup in de Antwerpse haven, waarbij Port of Antwerp en verschillende privébedrijven de strijd aangaan met het zwerfvuil. Loods- en bootmannenbedrijf Brabo stak vanochtend de handen uit de mouwen.

In het kader van World Cleanup Day (19 september) houden Port of Antwerp en verschillende privébedrijven uit de Antwerpse haven tijdens de maand september acties om het zwerfvuil in het havengebied op te ruimen. Volgens het Havenbedrijf Antwerpen doen maar liefst duizend opruimers mee aan acties tegen het zwerfvuil. Deze maandagochtend stonden acties gepland bij Total en Brabo. Ook OXide/INEOS ruimen later deze week op.

Veertig zakken

De medewerkers van het loods- en bootmannenbedrijf Brabo lieten er alvast geen gras over groeien en verzamelden rondom de bedrijfsgebouwen op verschillende locaties in het havengebied maar liefst veertig vuilniszakken vol zwerfafval. 

Actie

De strijd tegen (plastic)afval staat in de Antwerpse haven al enkele jaren op de agenda, onder meer door initiatieven als Operation Clean Sweep en de inzet van technologieën als de plasticstofzuiger Nul-O-Plastic en plasticvanger ‘Patje Plastic’. Daarnaast organiseert Port of Antwerp een jaarlijkse opruimactie in het havennatuurgebied Galgeschoor. 

Milieuactivisten grepen de World Cleanup Day dan weer aan om in het Bonapartedok te protesteren tegen de plannen van chemieconcern INEOS. Ze wierpen plasticafval in het dok en ontrolden spandoeken tegen INEOS en tegen plasticvervuiling in het algemeen. 

Michiel Leen